Évértékelő a horgászegyesülettel

2023.11.16. 11:30

Éveken át gyűjtöttek a horgásztanya felújítására

Fontos halgazdálkodási feladatot látnak el hétfőtől a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesületnél: az ökológiai egyensúly fenntartása érdekében a törpeharcsa szelektív halászatát végzik a héten a Felső-öböl területén, közismertebb nevén a szabadstrandon.

Molnár Emese

Fotó: LI

Ez az év egyik utolsó nagyobb feladata az egyesületnek, és ennek apropóján Somfai Rezsővel, a szervezet elnökével arról beszélgettünk, miként alakult a több, mint kétezer tagot számláló egyesület idei esztendője.

Mint azt az elnök vázolta, a halgazdálkodási tervnek megfelelően hat alkalommal összesen hatvan mázsa piaci pontyot telepítettek a Kikötői-öbölbe és a Felső-öbölbe. Mivel a Duna vízállása az idén igencsak hektikusan alakult, ezért a telepített halak többségét a szabadstrandnál helyezték a vízbe, hiszen ez zsilipekkel szabályozott vízterület és így nem tudnak kiúszni az élő Duna-folyamba. Az elnök elmondta, hogy novemberben még további 10 mázsa piaci ponty telepítését tervezik a Felső-öbölbe. Az tapasztalható, hogy a pecások többsége egyre inkább kedveli ezt a vízterületet.

Februárban a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület egy kerekasztal konferenciát hívott össze vállalkozók, szakmai vezetők, politikai szereplők részvételével, amelyen arról tanácskoztak, milyen lépéseket tudnának tenni annak érdekében, hogy egy horgász- és vízi turisztikai központot létesítsenek Dunaújvárosban. A megbeszélésen szóba került, hogy fel kellene újítani a Kikötői-öböl város felőli oldalán a korábban szebb napokat látott beton lépcsőket, hiszen így nem csak a helyi horgászok tudnák könnyebben megközelíteni a vízpartot, hanem lehetőség nyílna horgászversenyek szervezésére, illetve más sportágak (például kajak-kenu, motorcsónak) versenyein a nézőközönség komfortosabb elhelyezésére. Mint azt az elnök elmondta, a célt mindenki támogatta, azonban idén egyenlőre csak egy jelentősebb dolog valósult meg a felvetések közül: a Ferrobeton, a Dunagép, a Kemi-Ker Kft., a Laktanya-Fa Kft., a Meiser Ferroste Kft., valamint Széles Balázs vállalkozó hathatós támogatásával, továbbá a horgászegyesület saját forrásból egy korszerűbb, biztonságos betonlépcsőn megközelíthető stéget alakított ki a horgásztanyánál, amely már alkalmas hajós turisták fogadására is. Ez a projekt mintegy 10 millió forintba került.

A közelmúltban a horgásztanyához vezető Halász soron aszfaltozási munkálatokat végeztek. Ezzel kapcsolatban Somfai Rezső vázolta, hogy a beruházás a városban jelenleg is zajló kerékpárút hálózat fejlesztési projektjének részekét valósult meg. Eredetileg egy 1,5 méteres aszfaltcsíkot fektettek volna le ezen a területen, ám eredményesen lobbizott az önkormányzatnál, így végül nemcsak egy biciklisávnyi méretben, hanem 3,5 méter szélességben kapott szilárd burkolatot az út. Ez is nagyon fontos volt számukra, hiszen sokan járnak autókkal a horgásztanyára.

Az elnök elmondta, az 1968-ban társadalmi munkában felépített horgásztanya felújítása már elodázhatatlan volt. Éveken át gyűjtötték a hozzá szükséges forrást, amelyből most felújították a tetőhéjazatot, új nyílászárókat szereltek fel, szigetelték az épületet, és korszerűsítették a fűtési rendszert úgy, hogy megszüntették a vegyes tüzelésű kazánt, s hűtő-fűtő klímákat telepítettek.

Annak ellenére, hogy elkészült az új stég és az épület felújítása, még nem maradéktalanul elégedett az elnökség, ugyanis van még egy dolog ahhoz, hogy teljessé váljon az összkép: szeretnék rendbe tenni a horgásztanya gépkocsi parkolóját és a főépület előtti előkertet. A térköves burkolat kialakítása körülbelül 16-18 millió forintba kerülne. Erre egyenlőre még nincs meg a forrásuk, de keresik a lehetőséget a megvalósításra.

A dunaújvárosi egyesület jelenleg a Horgászegyesületek Velencei-tavi és Dunamenti Szövetségéhez tartozik, azonban ez a szövetség 2023 december végén megszűnik, a helyi egyesület pedig a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetségéhez (HOFESZ) kerül. Reményeik szerint közelebb kerülhetnek a még hiányzó beruházás jövő évi megvalósításához (emellett pályázati lehetőségek kihasználásával anyagi erőforrásokhoz jutni, és bíznak a szponzori támogatásokban is).

A Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesületnek jelenleg 1750 felnőtt tagja van, és mintegy 400 ifjúsági és gyermek horgászt tudhatnak soraikban. Nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy minél szélesebb körben megszerettessék, népszerűsítsék a horgászatot a fiatalok körében. Ehhez szerveznek évről-évre horgásztábort Őrspusztán a Nyalóka-szigeten. Több ízben hirdettek rajzpályázatot az általános iskolák alsó és felső tagozatos tanulói részére "Élet a vízparton, Vízparti élet" címmel, és számos esetben rendeznek gyermek horgászversenyeket is.

Az elnök elmondta, hogy a soron következő elnökségi ülésen számottevő határozatot kell hozniuk. A megbeszélés tárgya a jövő évi horgász- és tanyarend aktualizálása, a szolgáltatási díjak meghatározása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában