Tizennégy csapat versenyzett

2024.04.20. 07:00

Elsősegélynyújtás és újraélesztés a mozinál

A Magyar Vöröskereszt idén immáron ötvenkettedik alkalommal hirdette meg az Országos Elsősegélynyújtó Versenyt.

Molnár Emese

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A szervezet egyik fontos küldetése, hogy az elsősegélynyújtás elméleti és gyakorlati ismereteit minél szélesebb körben, minél több embernek megtanítsa. Az, hogy ez miért is fontos, az idei megmérettetés mottója szolgál szemléltető válasszal: 

Aki elsősegélynyújtást tanul, az életbiztosítást köt a szeretteinek!

Az Országos Elsősegélynyújtó Versenyre ötfős csapatok jelentkezését várták, három különböző kategóriában: gyermek (általános iskolások), ifjúsági (középiskolások) és felnőtt. A viadalt felmenő rendszerben bonyolítják le. Először területi fordulón bizonyíthatnak a versenyző csapatok. Az itteni kategóriagyőztesek továbbjutnak a vármegyei fordulóba, majd ezek legjobbjai csaphatnak össze a döntőn (amelyet a tervek szerint szeptember 14-én tartanak meg).

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Az első fordulókat a Vöröskereszt területi-vármegyei szervezetei bonyolítják le. Dunaújvárosban már régi hagyomány, hogy az elsősegélynyújtó versenyt a Közbiztonsági rendezvénysorozat részeként valósítják meg, az idei program április 19-én, pénteken volt a mozinál, annak környezetében.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Feth Katalin, a Vöröskereszt dunaújvárosi területi szervezetének vezetője elmondta, a mostani felhívásra összesen tizennégy általános és középiskolás csapat jelentkezett. Ennek megfelelően tizennégy állomást alakítottak ki, a lebonyolításban pedig a társszervek és önkéntesek is segítettek. Zömében ismeretterjesztő, elméleti tudást igénylő feladatokkal találkozhattak a versenyzők, volt rendőrségi állomás is, de a leglátványosabb és a legnagyobb izgalmakat az az öt állomáspont jelentette, ahol különféle káreseményeket szimuláltak, például fának ütközött autó több sérülttel, a versenyzőknek pedig az elsősegélynyújtási ismereteiket kellett a gyakorlatban bevetniük.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Mint azt Feth Kata vázolta, olyan főbb sérüléseket és elsősegélynyújtás igénylő helyzeteket próbáltak imitálni a verseny során, amelyekkel a hétköznapokban is találkozhatunk, például szükség volt újraélesztésre, stabil oldalfektetésre, artériás vérzés kezelésére, áramütéses sérült mentésére, és az Epipen használatáról is volt feladat.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Az összesített eredmények alapján a nagyvenyimi általános iskola és a Lorántffy Zsuzsanna Technikum egy-egy csapata nyerte ezt a területi fordulót. A vármegyei megmérettetés a jövő csütörtökön lesz Székesfehérváron.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában