A 66 éves Móder Rezső képzőművészt köszöntjük

2020.06.13. 20:00

Tudósok(k)nak ismét csak tudományosan

Mi van a Móderrel? Ha összefutok régi ismerősökkel, úgy általában ez a második-harmadik kérdés. Jelentjük: Móder Rezső jól van.

Szabó Szabolcs

2020.06.11. Móder Rezső Munkácsy díjas szobrászművész Dunaújváros szoborpark Fotós: Zsedrovits Enikő ZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

Sok munkájuk van ebben sokaknak, de leginkább Juhász Szilvinek, aki okosan kormányozza az ünnepelt mindennapjait. Köszönet érte.

Móder egyébként nem 66 éves, hanem inkább 36. Erre akkor döbbentem rá, amikor megkértük, legyen már oly’ kedves, és pózoljon egy keveset az 1989-ben az Acélszobrász Alkotótelep keretében született és felállított Duna-parti alkotása előtt. Csütörtökön délelőtt mosolyogva állt a monstrumon, gyermeki örömmel indította mozgásba az acélidőtengelyeket. Móder ismét és újra mozgásban van. A betegség és a részleges felépülés nyomot hagyott, ám a Mester újra tervez, főként szobrokat. Elmondása szerint, ha nincs a koronavírus, akkor hét-nyolc országos és nemzetközi pályázatra, kiállításra nevezett volna.

A rendszerváltás idején született Móder Rezső egyik legnagyobb köztéri szobra, amely a felső Duna-parton található
Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Emlékszem, még a kórházi kezelésekor is azon dühöngött leginkább, ha nem ért el egy-egy intézményvezetőt, kiállításszervezőt. Az Artportal így összegzi Móder Rezső eddigi munkásságát:

„Pályája kezdetén lírai-expresszionista kollázsokkal, erős érzelmi töltésű rajzokkal mutatkozott be, amelyeknek központi motívuma egy végtagok nélküli, kötésekbe bugyolált lárvaforma volt, festményein feltűntek további, konkrét és gépies alakzatok is. A ´80-as évek közepén ezek a csomagolt-burkolt tárgyak kiléptek a síkból, megjelentek a dunaújvárosi vasműből származó és azokra visszautaló rozsdásodó acélelemek (Égigérő tragacs, 1985), 1987-ben pedig elkészült az első zenélő-mobil acélszobor.

Móder-féle munkák a Kortárs Művészeti Intézetben

Egyedülálló, ötdimenziós művészetében (Kozmosz-sorozat; Időzenetengelyek; XXIII. századi zene) egyszerre van jelen a negyedik (idő) és az ötödik (hang) dimenzió, illetve a tárgylétrehozás és a közreműködés lehetősége is (mobil koncertek, zeneművek). Konstrukciói kozmikus jelképek hordozói és a jövő zenéjének autentikus hévvel megfogalmazott eszközei, miközben lírai tisztelgések is az eltűnt munkásosztály, Sztálinváros építői előtt.” Édesanyja, Erzsi néni városépítő volt, Móder pedig kultúraépítő lett, megkerülhetetlen alakja a város kultúrtörténetének. Építő, akinek ma is markáns, főként kritikus véleménye van a város életéről, mindennapjairól, kulturális életéről. „Számítok én még valamit (?)… nem sokat” – vélekedett a fent már említett Duna-parti randevú után az ünnepelt. Megnyugtatásul: sokak szerint számít! Isten éltessen sokáig Móder Rezsőt, a 66 év pedig ne tévesszen meg senkit...

(A címben felemlegetett Tudósok(k)nak tudományosan című képvers-kiállítás 2009 februárjának elején mutatkozott be a Kortárs Művészeti Intézetben. A megnyitón és a tárlat záróeseményén a Viadana Kamarakórus adott koncertet a megszólaltatott versekből. – a szerk.)

Fémzene és koncert a Band in The Pit zenekarral a Kultúr közben

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában