Rácalmás

2021.08.23. 14:00

Pazar ünnepség az országunk és a kisváros születésnapjára

Az idei évben is fergeteges programokkal készültek a nemzeti és városi ünnepre Rácalmáson a városka lakóinak. Olyan jól sikerült az ünnepi rendezvény, hogy nem csak a rácalmásiaknak, hanem még a szomszédos településről érkezett vendégeknek is emlékezetes napot hoztak létre a szervezők.

Török Tímea

Az elmúlt évben sajnos nem kerülhetett sor arra, hogy a városka lakói együtt ünnepelhessenek a megszokott színvonalon augusztus 20-án a városnapon. Ezért idén különleges programokkal készültek a nemzeti ünneppel egybeeső rác­almási napra a művelődési ház és könyvtár munkatársai. A programokat a Janko­vich-kúriában tartották, a belépés, a színvonalas programok és a sztárfellépők koncertjei is ingyenesek voltak.

A család minden tagja talált kedvére való programot a városnapon Fotók: Török Tímea

Déli 12 órától a nagyszabású ünnepi rendezvényre fújt városszerte hívogató dallamokat a Tolnai Ifjúsági Fúvószenekar.

A színpadi produkciók sorát a Napsugár Asszonykórus nyitotta meg délután 13 óra 15 perckor, majd a Barina Táncegyüttes virtuóz műsora következett. 15 órakor lépett színpadra Kasza Tibi, majd 16 óra 15 perckor kezdődött a rendezvény protokolláris része, dr. Györe Andrea jegyző köszöntőjével, Schrick István polgármester ünnepi beszédével és a kitüntetések átadásával, valamint a kenyérszentelés és -szegés ceremóniájával. Egyedi és szép eleme a rácalmási augusztus 20-i rendezvényeknek, hogy a hitéleti kenyéráldás után az új kenyeret a polgármester szeleteli fel, és az önkormányzati vezetők kínálják belőle a lakókat.

A hitélet képviselői – képünkön Fodor István református lelkész – megáldották az új kenyeret a rácalmási vezetők jelenlétében
A szentelés után a polgármester szegte meg az ünnepi kenyeret

Késő délután, 18 órakor kezdődött Vastag Csaba koncertje, majd a tombolasorsolás után este 20 óra 30 perctől az EDDA lépett színre, és végül tűzijáték koronázta meg az ünnepi műsort. A közművelődési szakemberek a gyerekeket sem hagyták programok nélkül. A kúria hátsó parkjában 14 órától a Tolnai Ifjúsági Fúvószenekar koncertjét hallgathatták meg az érdeklődők. 15 óra és 18 óra között gyermekműsorral szórakoztatták a kisszínpadon a gyerekeket, és ebben az időszakban olyan népszerű kísérő programokkal kedveskedtek a legfiatalabbaknak, mint a légvárak, pónilovaglás, fakörhinta és népi játszóház.

A Jankovich-kúria oktatási épületének kapui is megnyíltak az ünnepség alkalmából. Egész délután, 15 órától este 19 óráig kézműves-foglalkozásokat tartottak a nagyteremben, s itt lehetett arcfestést és csillámtetoválást is készíttetni.

Kasza Tibi zseniális konferálásával nagyon jó hangulatot csinált
A „Kasza tánc” és a Buborék című gyerekdal is műsoron volt

A kúria első parkolójában augusztus 20-án egész délután RC-Modell-bemutató volt, majd 18 óra 30 perctől habparti kezdődött. A rácalmási közösségi rendezvények nem múlhatnak el főzőverseny nélkül, természetesen ez sem. Rácalmáson magyaros ételek elkészítésében mérettethették meg magukat ezúttal a gasztronómia szerelmesei. Bár kísérő rendezvények közé sorolt program, de remek eleme volt a napnak, hogy kora délutántól egészen este 20 óráig óránkénti indulással a városnéző kisvonat szelte Rácalmás utcáit. A program tematikájához most szorosan kapcsolódó városnéző vonat sikere ezúttal is különösen nagy volt.

A gyerekeket sem hagyták programok nélkül

Nagyon népszerű volt a kúria központi eleme, a Pokol Pince feletti parkban az íjászkodás. A közelgő tökfesztiválra megújult tökhintó szomszédságában a Vajk Íjász Szakosztály vezetésével kicsik és nagyok is kipróbálhatták magukat a hagyományőrző sportban.

Ha már tökfesztivál, már folyik a jegyárusítás. Sokan már a városnapon beszerezték a belépőiket a városka őszi ikonikus rendezvényére.

A sergő a legkisebb gyerekek körében volt népszerű
A kúria minden szegletében jobbnál jobb programok voltak

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában