Rekordot jelentő létszámmal

2022.07.08. 22:00

A Világjátékokon dunaújvárosi sportolók is vannak a keretben

Látványos megnyitóval magyar idő szerint pénteken hajnalban elkezdődtek az olimpia műsorán nem szereplő sportágakat felvonultató Világjátékok az egyesült államokbeli Birminghamben. Az eseményen Sincki Ádám és Takács Krisztián képviseli Dunaújvárost.

Gallai Péter

Fotó: Jozsef Freschli

Birmingham - Az alabamai helyszínen rekordot jelentő 110 ország 3600 sportolója verseng majd tíz napon át. 
A Világjátékok magyar sajtócsapatának tájékoztatása szerint a Protective Stadionban rendezett nyitóceremónián a magyar csapat zászlaját Hidi Balázs versenytáncos vitte. A legnagyobb ováció az amerikaiak fogadtatásán kívül az ukrán nemzeti csapat bevonulását kísérte. 
 

Az esküt Jakabos mondta, előtte Takács Krisztián Fotó: NVESZ

A megnyitó után Mészáros János, a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) elnöke, a magyar delegációvezető azt mondta, hogy az egész sporttársadalom nagyon várta már ezt a megnyitót. – Az olimpiához hasonlóan a Világjátékokra is plusz egy évet kellett várni. Felkészült magyar csapat érkezett Birminghambe – jelentette ki az elnök. 
Az első versenynapon az íjászok, a tekézők, a latin táncosok, az uszonyos úszók, a floorballozók, a karatésok, a lacrossozók, az erőemelők, a görkorcsolyázók kezdték meg a szereplést. Az uszonyos úszó csapat tagja a dunaújvárosi Sincki Ádám is. 
A magyar versenyzőknek élet- és vízimentésben is esélyük van arra, hogy felálljanak a dobogóra Birminghamben. Az aranyért utazó magyar csapatot több korábbi, valamint jelenlegi medencés klasszis alkotja: az Európa-bajnok Jakabos Zsuzsanna, Senánszky Petra, Verrasztó Evelyn, Gyurinovics Fanni, Ugrai Panna, a korábban a Dunaferrben is úszó Balog Gábor, illetve Dunaújváros négyszeres olimpikonja Takács Krisztián, Gyárfás Bence, a medencés úszásban friss világbajnoki negyedik Szabó Szebasztián és Giczi Mátyás. A sportágban a magyarok hét kvótát szereztek, a 200 méteres akadályúszás mellett hat váltóban lesznek érdekeltek. 
– Sokat fejlődtünk az elmúlt években, ezt jelzik az eredmények is. Nem véletlen, hogy ennyi kvótát szereztünk a játékokra. Bízom benne, hogy több dobogós helyezést is elérünk Birminghamben, de azért mindannyian azon vagyunk, hogy azok az érmek minél fényesebbek legyek – mondta az indulás előtt Takács Krisztián, aki nemcsak sportoló, hanem a Magyar Élet- és Vízimentő Szakszövetség elnökségi tagja is egyben. 
 

Ezt is négyévente rendezik meg - Az olimpia műsorán nem szereplő sportágakat felvonultató Világjátékokat az olimpiához hasonlóan négyévente rendezik meg, mindig az ötkarikás játékokat követő esztendőben, és mivel a tokiói olimpiát el kellett halasztani a pandémia miatt, ez a multisportesemény is csúszott egy évet. A birminghami lesz a 11. Világjátékok, a sorozat 1981-ben, az ugyancsak egyesült államokbeli Santa Clarában indult. Magyar versenyző a kezdetektől volt a mezőnyben, de a 2000-es sporttörvény után 2005-ben, Duisburgban indult először egységes magyar csapat. Legutóbb, 2017-ben Wroclaw-ban összesen tizennégy érmet – hat aranyat, valamint négy-négy ezüstöt és bronzot – szerzett Magyarország. Idén tizenhét sportágban ötvenkilenc magyar indul a tengerentúli nagy eseményen. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában