2023 legnagyobb magyar sport sikerei (4. rész)

2024.01.08. 14:30

Tíz arany az Európa Játékokról

Kiemelkedően teljesítettek az elmúlt évben a magyar sportolók, akik az olimpiai sportágak tekintetében kilenc versenyszámban világbajnoki címet szereztek, emellett az Európa Játékokon, az Egyetemi Világjátékokon, a Küzdősportok Világjátékán, továbbá 2023 kontinentális és világversenyein is számos érmet gyűjtöttek.

Agárdy Csaba

Rasovszky Kristóf

Fotó: Kovács Anikó / NS (archív)

Kronológia

Június 3-4. - A Ferencváros ezüst-, a Győri Audi ETO KC pedig bronzérmet nyert a női kézilabda Bajnokok Ligájában.
június 16-18. - A magyar küldöttség a kardozó Szatmári András második helyével egy érmet nyert a plovdivi egyéni vívó Európa-bajnokságon.
Június 25. - A magyar női kosárlabda-válogatott 82-68-ra kikapott a francia csapattól az Európa-bajnokság bronzmérkőzésén, így negyedikként zárta a tornát Ljubljanában.
Június 20-július 2. - A magyarok tíz első, tíz második és 18 harmadik helyezéssel nyolcadikként végeztek a krakkói központú Európa Játékok éremtáblázatán. 
Július 8. - Vas Kata Blanka szakaszt nyert a női Giro d'Italia országúti kerékpáros körversenyen.
Július 13-16. - A magyar küldöttség nyolc arany-, hat ezüst- és öt bronzéremmel az éremtáblázat élén végzett a horvátországi Bródban rendezett maratoni kajak-kenu Európa-bajnokságon. 
Július 16. - Rasovszky Kristóf ezüstérmet nyert a nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenyében a fukuokai olimpiai kvalifikációs vizes világbajnokságon, ezzel hivatalosan is megszerezte az ötkarikás indulási jogot.
Július 20. - A Fábián Bettina, Olasz Anna, Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid összeállítású magyar váltó ezüstérmet nyert a nyíltvízi úszók 4x1500 méteres csapatversenyében a fukuokai vizes világbajnokságon.
Július 22-30. - A magyarok három arannyal és egy bronzzal az olaszok mögött a második helyen végeztek a milánói olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokság éremtáblázatán. 
Július 28. - Az úszó Kós Hubert aranyérmet nyert 200 méter háton a fukuokai vizes világbajnokságon. A 20 esztendős magyar versenyző 1:54.14 perces országos csúccsal csapott célba, Bernek Péter 2017-es, 1:55.58-as rekordját adta át a múltnak, ezzel a magyar úszósport 35. vb-aranyát szállította.
Július 29. - A magyar férfi vízilabda-válogatott aranyérmet nyert a fukuokai világbajnokságon. Varga Zsolt együttese a döntőben ötméteresek után 14-13-ra győzte le a görögöket, Vogel Soma a kapuban négy büntetőt is hárított. A torna legjobb játékosának Zalánki Gergőt választották. A magyarok 1973, 2003 és 2013 után történetük negyedik világbajnoki aranyát nyerték.
Július 29. - A Majthényi Szabolcs, Domokos András kettős ezüstérmet nyert a lengyelországi Gdyniában rendezett vitorlázó Repülőhollandi-világbajnokságon.
Augusztus 13. - Vas Kata Blanka a magyar kerékpársport első világbajnoki címét szerezte: 11. helyen zárt a glasgow-i világbajnokság női országúti mezőnyversenyében, az U23-asok között pedig a legjobbként.
Augusztus 13-20. - Érdi Mária aranyérmet szerzett az olimpiai osztályok hágai vitorlázó világbajnokságán az ILCA 6 (korábban Laser) kategóriában. Az MVM SE versenyzője az első magyar női vitorlázó, aki vb-címet nyert olimpiai hajóosztályban.
Augusztus 19-27. - A kalapácsvető Halász Bence bronzérmet szerzett a budapesti atlétikai világbajnokságon.

Halász Bence kalapácsvető 
Fotó: Penovác Károly / Veszprém Megyei Napló (archív) 

Augusztus 21. - Nagy Norbert megnyerte az autós hegyi Európa-bajnokság 5-ös kategóriájának bajnoki címét, ezzel a szakág első magyar kontinensbajnoka lett.
Augusztus 21-28. -  A magyarok egy ezüst- és egy bronzérmet szereztek Bath-ban, az olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokságon. 
Augusztus 23. - Pigniczki Fanni karikával bronzérmet nyert a Valenciában rendezett olimpiai kvalifikációs ritmikus gimnasztika világbajnokságon. Ez a sportág második magyar vb-érme: Patocska Mária ötven évvel ezelőtt szintén karikával lett harmadik helyezett hármas holtversenyben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában