Hírek

2011.04.23. 09:29

Stabilizálják a partoldalt

Rácalmás - Jelentős földmunkákat igényel Rácalmás ófalujában a csúszásveszélyes partfal stabilizálásának következő üteme: a lakók nem bánják, hogy a kertjükben dolgoznak a gépek.

Körmendi Erzsébet

- A víz és a csúszás egyaránt nagy ellenségünk, ezért döntött úgy a tervező és a szakértő, hogy nagy mélységben dréncsöveket fúrnak a talajba, és a Duna irányába levezetik a vizet. Ezzel párhuzamosan, betoncölöpök lefúrásával, mondhatjuk úgy is: egymáshoz szegecselik a talajrétegeket, megakadályozva ezzel a rétegek elcsúszását.

Az említett munkákat két ütemben végzik el. Az elsőre - amely az egykori Mozi köz két oldalán stabilizálja a partoldalt - közel 320 millió forintot nyert az önkormányzat tavaly. Hamarosan kezdik a beruházást, ugyanis a képviselőtestület április elején lezárta a közbeszerzési eljárást, vagyis már kiválasztották a kivitelezőt és a műszaki ellenőrt - már csak a munkaterület átadása van hátra.

Rácalmás szerencsésnek mondhatja magát, hiszen a folytatás miatt sem kell már aggódniuk: a második ütemre benyújtott pályázatuk is sikeres volt, 276 millió forint támogatást nyertek - az értesítést múlt hét végén kapta meg a település. Így stabilizálhatják a Hajós közt, a Bajcsy-Zsilinszky utcát, a Kiss Ernő utcát, a Szávó közt valamint a Deák teret.

A munkagépek hamarosan ellepik a volt Mozi köz környékén a kerteket, a cölöpözés és a nagy mélységű drének besajtolása ugyanis az ingatlanokat is érinti. Kint jártunk a helyszínen, és Tóth Tiborral beszélgettünk - kertje oly gyönyörű, hogy bárki azt mondaná: vétek fúrógépekkel tönkretenni. A tulajdonos mégis azt mondja:

- Kit érdekel néhány tuja! Azt lehet pótolni, a munkaterületen újra vetett fű is kinő. Az otthonunknak ne legyen semmi baja, az a lényeg. Tavaly fórumon tájékoztattak bennünket a várható fejleményekről, természetes volt, hogy aláírjuk a beleegyező nyilatkozatot. A szakemberek személyesen jártak kint nálunk, megmutatták hol lesznek a furatok, még azt is mondták, utána visszatemetik a gödröt, elhordják a törmeléket, és füvesítenek. De nálam nem kell füvesíteni, majd megcsinálom én magam, ők tegyék csak a dolgukat.

Az általunk megkérdezett ingatlantulajdonosok egyike sem a veteményesét, a kertjét félti... Molnár János azzal egészítette ki a már leírtakat:

- Az utakon, műtárgyakon látszanak a törésvonalak, repedések. Még nem nagyon vészesek. Teljesen mindegy mifélé tevékenységet végeznek a telkemen, szükség van rá, mert nem szeretnék úgy járni, mint szerencsétlen kulcsiak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!