Hírek

2014.01.01. 17:35

Visszatekintés 2013-ra: Felújítják Mukit

Dunaújváros - Hagyományainkhoz híven sorra vesszük a mögöttünk lévő év fontosabb, érdekesebb eseményeit. Íme!

Pekarek János

Remek ember remek tárlatával kezdődött az október a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza Aula Galériájában. Kiss Ervin Gábor Az időtlen tér című kiállítását Knódel Mária, a ház igazgatóhelyettese és Nyulasi Zsolt Újságíró méltatta az egybegyűltek előtt. Az alkotó több korszakát is átfogó tárlat nem csak a tér, hanem az idő problémáival is foglalkozik igen erős benyomásokat keltő, dús színezésű, gondolatébresztő képein.

Tizenhatodszor találkoztak az éremgyűjtők Dunaújvárosban, a Magyar Éremgyűjtő Egyesület Berán Lajosról elnevezett helyi csoportjának szervezésében a Bánki Donát szakközépiskolában. Nem csak az ország éremgyűjtői, de külföldi numizmaták is rendszeresen résztvesznek a találkozón.

Felújították a Kádár-völgyi lépcsőt a DVG Zrt. szakemberei, mintegy négymillió forintos költségből. A költségeket kissé növelte, hogy a felújítás közben ismeretlen tettesek kitörték és ellopták az új korlát egy részét... A cég pótolta a veszteséget és feljelentést tettek a rendőrségen.

Hatvan éves a Széchenyi (korábban Münnich) Gimnázium: az évfordulóra sok programmal, köztük öregdiákok találkozójával is emlékeztek.

Megújult és korszerűsödött a Béke városrészi Arany János Általános Iskola számítógépes terme és egyik előadóterme: pályázati pénzből, de szülői segítséggel is!

Megszületett a döntés: felújítják az egykori dunaújvárosi Vidám Park egykori kisvasútjának egykori gőzmozdonyát, Mukit. A mozdony nem csak kedves emléke sokunknak, hanem ipartörténeti darab is.

Bejelentették, hogy nem eladó az ISD Dunaferr Zrt.: az állam hiába próbálta visszavásárolni a vállalatcsoportot. Egyben bejelentették azt is, hogy lesznek elbocsátások, egyelőre négyszáz fő a korábban bejelentett ezerötszázból, s csak remélhetjük, hogy nem követik őket újabbak.

Hatodszor nyerte meg a Magyar Kupát a Dunaújvárosi Főiskola Vízilabda Egyesületének női csapata. Mihók Attila edző fiatal tehetségekből álló együttese a Szolnok csapatát győzte le a döntőben.

Átadták a forgalomnak a Pincesort és a hozzá csatlakozó utcákat, miután teljes egészében felújították a az év nagy részében lezárt Pincesor alatt futó nyersvíz- és ivóvízvezetékeket. Az első csőtörés februárban volt, nyáron a második: ezután határozták el a teljes átépítést.

Ismét megrendezték az Éjszakai Átszállót a Kortárs Művészeti Intézetben, helyi, illetve Dunaújvárosból elszármazott művészekkel, öt napon át, nagy sikerrel!

Megkapta az értesítést elbocsátásról százötvennyolc vasműs, többségében szellemi dolgozók, gépkocsivezetők. Ők január 31-ig számolnak le a cégtől.

Karácsonyi vásár nyílott a Dózsa mozi előtti téren december 9-én. A város karácsonyfáját egy friss dunaújvárosi polgár adományozta.

Lukács Péter, a Dunaferr volt stratégiai műszaki vezérigazgatóhelyettese január 1-től a Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés operatív elnöke.

A régi pentelei malom udvarára költözött egy bevásárlóközpont parkolójából a Pentelei Disznótor és Kolbászfesztivál. A helyszínválasztás is jelzi, hogy az sokáig elhagyatottan álló malom hamarosan új szerepet kap a városrész életében.

Tizenötödször is megrendezték a Segíts az angyalnak! című karácsonyi segélyakciót. Az Art Café sörözőben ezúttal Farkas Bertalan űrhajós csapolta a sört szabad áron a hajléktalanok javára, és ott volt Kozma Imre atya is, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetője. A bevételből meleg ételt főztek a hajléktalanszállón élőknek karácsony napjaiban.

Címkék#2013

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!