Hírek

2014.01.22. 19:40

Négyen vehettek át elismerést a Magyar Kultúra Napján

Dunaújváros - A leginkább alkalomhoz illően, a Himnusszal kezdődött a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepség és koncert a Bartók színháztermében.

Körmendi Erzsébet

Suplicz Mihály, a László Imre nótaklub elnökeként Szloboda György, Kiss Ervin Gábor és Haraszti Gabriella vehette át az elismerést (Fotó: Ónodi Zoltán)

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

A Himnusz közös eléneklése után az iménti gondolatokkal, a Quintia zenekar muzsikájával, az önkormányzat által adományozott Pro Cultura Intercisae-díj átadásával kezdődött a kúltúra napi koncert.

Gombos István humán ügyekért felelős alpolgármester adta át a Pro Cultura Intercisae-díjat a közel kétszáz taggal működő László Imre nótakedvelő klubja vezetőjének, Szloboda Györgynek. Suplicz Mihályt a magas színvonalú szakmai munkájának, lelkiismeretes néptáncoktató és hagyományőrző tevékenységének elismeréseként, Haraszti Gabriellát, az Intercisa Múzeum régészét szintén kimagasló szakmai tevékenységéért érdemesítették a díjra. Kiss Ervin Gábor színvonalas és sokoldalú festőművészi tevékenységével vívta ki az elismerést.

A kitüntetésátadás után a Quintia szórakoztatta a kultúraünnep vendégeit. A zenekar tagjai már régóta zenélnek, énekelnek különböző formációkban. Mint Quintia két és fél éve álltak össze egy felkérés kapcsán. Az együttjáték olyan sok örömet adott nekik és a közönségnek, hogy együtt maradtak, és zenélnek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!