Hírek

2015.02.03. 19:01

Barbara története nagyon tanulságos, különösen azoknak, akik életuntak

Dunaújváros - Elképesztően nehéz sors Jovány Barbaráé: betegség, vakság, halálesetek, pénztelenség. Azonban...

Pekarek János

Bővelkedünk nehéz emberi sorsokban és különösen fájdalmas, ha ezek a sorsok gyerekeket, fiatalokat sújtanak. Talán ezért próbál mindenki segíteni nekik, aki amivel csak tud.

Itt egy újabb eset, ráadásul régi riportalanyunkkal, Jovány Barbarával. Évekkel ezelőtt Szigeti Sándor kollégánk írt riportot (A lány, aki a kezével lát) a szerencsétlen fiatalról, akinek azonban esze ágában sem volt feladni a küzdelmet. Annak ellenére sem, hogy már első osztályos korában elveszítette a látását két óriási agydaganat következtében.

Jovány Barbara vakvezető kutyájával, Happyvel egykori általános iskolájában, látogatóban

Másfél évet töltött a budapesti Tűzoltó utcai gyermek-klinikán. Kilencévesen tért vissza a Dózsa iskolába, ahol vakon kezdte el újra az első osztályt, miközben szakember segítségével felkészítették a vakok iskolájára. Tízéves korában költözött fel Budapestre. Ám édesanyja is súlyos beteg lett, és néhány hónap alatt meghalt. A vakok iskolájából ezért a nagymamájához járt haza.

De még nincs vége a bajoknak: Barbara epilepsziás lett. De ha azt hiszik, hogy mindez megtörte Barbarát, akkor nagyon tévednek! Beiratkozott egy szakiskolába, kosárfonást tanult. Hazaköltözött Dunaújvárosba, édesanyja lakásában él féltestvérével. Kerámiákat kezdett készíteni, alkotásaival több díjat is nyert már, kiállításokra hívják.

A most huszonhat éves lány idősek otthonába jár kézműves munkáival, gyöngyfigurákat csinál, tárlatvezetéseket vállal, origamit készít, harisnyavirág-készítést tanít a Dózsa iskolában.

Termékeit vidéken és a fővárosban is árulja, vásárokban, rendezvényeken, volt iskolájában is. Önállóan, kutyája: Happy segítségével utazik.

Most már nagymamája is meghalt. Féltestvérével most egyezkednek a vagyonmegosztásról.

Az ő javára rendez jótékonysági estet egykori tanítója, Huszti Józsefné, aki úgy érzi, hogy kötelessége segíteni egykori diákját. Az est március 12-én, 17 órakor kezdik a Bartók Béla Kamaraszínházban és Művészetek Házában.

A műsorban fellépnek többek között a Vasas Táncegyüttes, a Sándor Frigyes Zeneiskola növendékei, a Gárdonyi iskola táncosai, a Budapesti Vakok Iskolájának tehetségei, a Dózsa iskola 3. c osztályosai, akik egy színdarabot adnak elő.

Belépőjegyet és támogatójegyet is lehet vásárolni az estre, mindkettőt 1000 forintért. Ugyanakkor adományokat is lehet átutalni Jovány Barbara számlaszámára: 11773047-00364236.

Úgy véljük, a kezdeményezés és Barbara megérdemel minden támogatást!

Jótékony előadás Csengéért

Fűrész Csenge általános iskolás Mezőfalván, aki 2014. november 1-én, tragikus balesetben elveszítette családját. Az ő javára szerveznek jótékony előadást február 7-én 19 órakor a Dózsa Moziban. Az est fővédnöke: Cserna Gábor polgármester. Fellépők: a Vasas Néptáncegyüttes, a Baracsi néptáncegyüttes, a Budapest Táncművészeti Stúdió, az Ének Iskolája résztvevői, ifj. Berki Artúr, Kenedi Veronika, Happy Gang, Terék Blanka, a Magyarországi Orvosmuzsikusok Egyesülete.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!