Hírek

2015.04.20. 15:54

A frissítő beavatkozás után dúsabb korona lehet

Dunaújváros - Aki azt gondolná, hogy már egyáltalán nem törődnek a városlakók környezetükkel, súlyosan téved!

Pekarek János

Mindenképpen a fák szeretetére, a környezet védelmére, lakóhelyünk iránti aggódásra utal, hogy alig egy órával a történtek után már csengett a telefon szerkesztőségünkben: durván visszametszették a fákat a Béke városrészben, az Arany iskola előtt.

Valóban így történt: a mintegy harminc esztendős fák vastag ágait sokhelyütt tőből levágták. Ahol korábban dús lombkoronában gyönyörködhettek az arra járók, ott most csak karcsú hajtások, vékony ágak állnak: minden jel szerint idén nélkülözni kell a lombok árnyékát.

Azonban jó hír a változásban, hogy nem betegség vagy valami más, főleg nem a pusztítani akarás miatt avatkoztak be a városi erdészet munkatársai az iskolánál. Egészen másról van szó.

A visszametszett koronájú kínai nyárfák az Arany János Általános Iskolánál. Fotó: Zsedrovits Enikő

– Az iskola kérésére, megrendelés alapján végeztük el ezt a munkát – mondta Horváth Tibor, az erdészet vezetője. – Elsősorban azért, hogy a vastag ágak ne veszélyeztessék az iskola ablakait, a száraz ágak pedig az alattuk sétálókat! A frissítő korona-visszavágás emellett fák növekedését is serkenti. A visszavágás után jól fejlődik a fa, több ággal, dúsabb lombozattal reagál a beavatkozásra.

A visszavágás természetesen fafajtáktól is függ – nem is beszélve a fák életkoráról, helyéről, a közvetlen környezet adottságairól. Az Arany-iskolánál, tudtuk meg, kínai nyárfák állnak, amelyek gyorsan magukhoz térnek majd.

Sokhelyütt idős, száradni kezdő platánokat próbálnak úgy megmenteni, hogy ágaikat tövig vágják. A budapesti Andrássy út fái például sokat köszönhetnek a módszernek. Aki ismeri az Arany-iskola környékét, fotónkról is megállapíthatja, hogy ezek a fák az épület déli oldalán állnak. A sok napfény miatt gyorsan új koronát növeszthetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!