Hírek

2014.01.17. 13:40

A hatvan jegyében

Dunaújváros - Tárlatok, koncertek, gálák, remek színházi darabok jellemezték a mögöttünk hagyott esztendőt. Közelmúltidéző.

Szabó Szabolcs

Október:

Időtlent tér címmel nyílt meg Kiss Ervin Gábor kiállítása a Bartók aulában. A címmel ellentétben a szerző nem csak a tér, hanem az idő problémáin is eltöprengett néhányszor, igen erős benyomásokat keltő, dús színezésű, gondolatébresztő képein. A Zenei Világnap alkalmából városszerte koncerteket és megemlékezéseket rendeztek Dunaújvárosban és a környező településeken. A Móricz Zsigmond Általános Iskola diákjai egy zenés műsorral várták az óvodásokat.

Tizenharmadik alkalommal rendezte meg a székesfehérvári Vörösmarty Társaság a Határon Túli Magyar Irodalom Napjait. Tavaly októbe 6-án először az írók, költők a dunaújvárosi Bartók színházban találkoztak.

Neil Simon Mezítláb a parkban című darabját mutatta be a Bartók kamaraszínház társulata Lendvai Zoltán rendezésében. Az Országos Könyvtári Napok keretében Almási Miklós filozófus Lehetetlen dolog-e a szerelem című új kötetét mutatták be a városi könyvtárban.

Kulturális programkavalkáddal, kiállításokkal, retro tanórákkal, gálával ünnepelte fennállásának 60. évfordulóját a Széchenyi gimnázium.

Ünnepi héttel, koncertsorozattal köszöntette 60 születésnapját a Sándor Frigyes Zeneiskola.

A Kortárs Művészeti Intézet adott otthont a Fejér Megyei Őszi Tárlatnak. A megyei önkormányzat díját Horváth Tibor kapta.

Dunaújvárosért Díjat kapott a Sándor Frigyes Zeneiskola.

November: Könyv Kata festőművész Őszi párlat című kiállítására várta az érdeklődőket a Bartók aula galériája. Egy polihisztor a Barátság városrészből címmel közöltünk interjút Boór Jánossal, akinek munkásságát Dunaújvárosért Díjjal ismerték el.

A Nagy lelhallgató lehallgatól lehallgatója munkacímmel rendezte meg hagyományos őszi fémzenekoncertjét Móder Rezső, az E-Műteremgalériában. Garaczi László író volt a Bartók új irodalmi sorozatának első vendége.

Márton-napi programok sora várta az érdeklődőket a város és a környék kulturális intézményeiben.

Ötvenöt éves pályafutása legjobb számait énekelte a sportcsarnokban Korda György.

Két év szünetjel után november végén ismét jelentkezett az Éjszakai átszálló, a kortárs művészeti és zenei fesztivál a KMI-ben.

December:

A hatvanadik, jubileumi évad díszbemutatója, a Vígszínházban negyedszázada sikerdarabként futó musical A padlás volt a Bartókban. A premier után Borsós Beáta igazgatónő elmondta, hogy a ház új szlogenjét is darab egyik dalszövegéből vették: Mert kell egy hely... , amennyiben szeretnénk, ha a színház, a mi színházunk lenne az a hely, ahol ha nem is mindenki, de sok jó ember sorkszor összefut.

Verslábak címmel első előadását mutatta be a Bartók megújult táncszínháza. Remek adventi koncertet adott az evangélikus templomban a Kurucz Gergely vezette Viadana Kamarakórus, ugyanitt saját szerzői estjével jelentkezett Teleki Gergő zongoraművész.

Címkék#visszat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!