Hírek

2015.05.10. 17:23

A horgászok ötven év után megváltak régi névadójuktól

Megszűnt a Dunaferr Horgászegyesület. Illetve mégsem. Azaz mégis... Ám a tervek változatlanok!

Pekarek János

Nem létezik már a Dunaferr Horgászegyesület. E néven megszűnt a város legnagyobb civil szervezete – hogy hosszas bírósági eljárás után Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesületként folytathassa tevékenységét.

Ezzel egy ötvenéves múltra visszatekintő egyesület neve tűnt el, valószínűleg végleg. Bár az egyesület más néven tovább működik (minden bizonnyal addig, amíg víz és hal lesz a Dunában!), az alkalom mindenképpen magában rejt némi szomorúságot is.

Legalább azért, mert egy régi együttműködésnek vége szakadt immár. A Dunai Vasmű, majd a Dunaferr nem csak a nevét adta a horgászok csapatának, hanem évtizedeken át támogatta is őket. Ha nem is feltétlenül pénzzel, de munkával, anyaggal, szakemberrel feltétlenül.

A privatizáció utáni évtizedben azonban ez az együttműködés egyre lanyhább lett, majd lassanként elhalt. A horgászok hiába próbáltak kedvében járnia nagy névszponzornak, új és új alapokra helyezni a régi kapcsolatot: kezdeményezéseik rendre süket fülekre találtak.

Egy példa: az egyik városi horgászvíz, a kikötői öböl (a másik az úgynevezett Északi-öböl, a szabad strand) horgásztanya felőli része meglehetősen eliszaposodott, mindenképpen kotrásra lenne szüksége. Mivel azonban a vízfelület gazdája a vasmű, szükség lenne a cég hozzájárulására is ehhez. Nem sikerült megszerezni.

A Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület viszont ilyen formában, városi szervezetként akár a helyi önkormányzat pályázatain is megpróbálhat pénzt szerezni működéséhez.

Amely hamarosan alaposan kibővülhet, hiszen az újvárosi horgászok is csatlakoztak a Velencei-tavi és Dunamenti Horgászegyesületek Szövetségéhez, amely a Duna-szakasz kezelési jogáért versenyez!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!