Hírek

2017.08.03. 17:25

A jó példákat is beleépítenék a Települési Arculati Kézikönyvbe Rácalmáson

RÁCALMÁS Településképi Arculati Kézikönyv készül Rácalmáson, amely kiemelné a követendő, már meglévő példákat. Ehhez kérik a lakosság segítségét.

Balla Tibor

Mint az a június 20-án, a Rácalmás Város Önkormányzat által megtartott lakossági fórumon is elhangzott, a településkép védelméről szóló törvény szerint - a helyi polgárok és főépítész bevonásával - 2017. október 1-ig minden településnek el kell készítenie a településképi rendeletét, és az azt megalapozó Településképi Arculati Kézikönyvet.

Emellett a törvény célja és szándéka az is, hogy a települési közösségek maguk döntsék el, hogy milyen települési környezetben szeretnének élni, hogyan őrizzék és óvják meg építészeti, környezeti és természeti kultúrájukat, és hogyan fejlesszék azt.

A települési tervek első fázisa a Településképi Arculati Kézikönyv és a településképi rendelet, ezt követően az összes többi részletszabály, így a helyi építési szabályzat is erre kell, hogy épüljön. Ennek érdekében a Településképi Arculati Kézikönyv és a településképi rendelet megerősített, társadalmi bevonással készül, ami a közmegegyezés alapja lesz.

Az arculati kézikönyv az alábbi fejezeteket is kell, hogy tartalmazza: Örökségünk, a településképi szempontból meghatározó építészeti, műemléki, táji és természeti értékek, településképi jellemzők.

A településképi szempontból meghatározó, eltérő karakterű területek lehatárolása, a településkép, az arculati jellemzők és településkarakter bemutatásával.

A településkép minőségi formálására vonatkozó ajánlások, úgymint építészeti útmutató, közterületek településképi útmutatója (utcák, terek, közparkok, közkertek).

A szépen kialakított előkert jót tesz a városképnek
Fotó: Zsedrovits Enikő

A jó példák bemutatása: épületek, építészeti részletek (ajtók, ablakok, tornácok, anyaghasználat, színek, homlokzatképzés), kerítések, kertek, zöldfelületek kialakítása.

A sajátos építményfajták, reklámhordozók, egyéb műszaki berendezések közti jó példák bemutatása.

Mindezekre, és a június 20-i lakossági fórumon elhangzottakra tekintettel az önkormányzat kéri a település lakóit, hogy akinek véleménye, javaslata van Rácalmás fentebb említett, védendő értékeiről, az legkésőbb augusztus 21-ig jelezze személyesen a polgármesteri hivatal ügyfélfogadási idejében a településfejlesztési irodában, vagy e-mailben az elokeszites@ racalmas.hu címen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!