Hírek

2013.11.05. 16:50

A készen talált tárgyak - Látogatás a Boór Művekben

Felugrottunk Boór János pedagógus-polihisztorhoz a Hangulat utcába. Összművészeti alkotótábor negyven négyzetméteren.

Szabó Szabolcs

– De ki a fenét érdekel ez? – teszi fel a huncut kérdést Boór János beszélgetésünk második órájában, és nem tudunk is nem is kívánunk másra hivatkozni, mint az eddig elhangzottakra.

Visszatekintő: Boór János október 23-án a Bartók színház nagytermében vehette át a Dunaújvárosért díjat, így volt módunk felkeresni az újvárosi polihisztort.Egy kis történelem: taknyos kölyökként már a Május 1. utcát építettem, pár évre ugyan eltávolodtam a várostól, de visszatértem.

Boór János 1935. február 28-án született Előszálláson. Baracson végezte általános iskolai tanulmányait, majd a székesfehérvári gépipari technikumba járt középiskolába. A katonaság ideje alatt ismerkedett meg a rádióamatőr mozgalommal, és később a vecsési Híradásipari Szövetkezetnél rádióműszerész szakvizsgát tett, majd 1959-től műszerészoktatóként tevékenykedett a dunaújvárosi 316. számú MÜM Ipari Tanulóintézetben. Mindeközben folytatta tanulmányait, a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán 1962-ben híradást és műszeripari ismereteket, a Dunaújvárosi Főiskolán pedig pedagógiai ismereteket szerzett 1980-ban. A Dunaferr Szakközépiskola műszaki pedagógusa volt egészen 1995-ig, a nyugdíjba vonulásáig.

Boór János nyugdíjazása napján vesztette el feleségét. Mint mondja: „ott és akkor döntenem kellett, vagy átmegyek örökre az utca túloldalára, a kocsmába, vagy kitalálok magamnak valami értelmes elfoglaltságot.”

Talált. Nem is egyet. Boór Jánost már fiatalon érdekelte az irodalom, hát elkezdett verset írni, pár év múltán már irodalmi rádiók, folyóiratok közölték verseit, díjakat nyert.

Közben egy régi álmát is megvalósította – művészi szinten. Az általa képviselt ready made, illetve minimal art irányzat már fel- és elhasznált tárgyakból alkot új, merőben más funkciót betöltő alkotást. A Boór Művek termékét már számos helyen szemlélhette a nagyérdemű, és szemlénk után örömmel közölhetjük a mester szüntelenül alkot. Mint fogalmazott, készen talált tárgyakból alkot egy újat. És még mindig nincs vége. Boór úr egy tokaji irodalmi táborban megismerkedett a festőművészettel is, és azóta is űzi e mesterséget, nem kevés sikerrel. Boór János természetesen megszállott fotós is. A falon ott díszelegnek az elismerő bizonyítványok, oklevelek, diplomák.

Üzenet a Boór konyhából, újra feltalált tárgyak jegyzéke... a mester alkotómunkában (Fotó: Ónodi Zoltán)

Boór Jánosra legtöbben azért pedagógusként emlékezhetnek a városban. Egykori tanítványai közül még ma is sokan látogatják a tanár úr kiállításait.

– Mostanában az életrajzommal foglalatoskodom, de néha felmerül bennem a kérdés, minek is? Kit érdekel ez? – közli félig mosolygósan a Dunaújvárosért díjjal kitüntetett újvárosi polihisztor.

Búcsúzóul még kitekintünk a konyhába, ahol egy komplett alkotóműhely várja mesterét nap mint nap. A készen kapott tárgyakból Boór János itt gyúr, alkot, formáz új alkotásokat. Az agyalós műalkotások magyarázata közepette hősünk arca kivirul, élénken megértő, remek humorú pedagógusként magyarázza a tárgyak, elemek, anyagok együtthatását és összetartozását. Jelentjük: a Boór Művek jelenleg is dolgozik és érdekesebb, mint valaha volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!