Hírek

2014.04.02. 14:55

Javulni fog a helyzet a kőtárnál és környékén

Dunaújváros - Egyszerre panasz és javaslat, ami olvasónktól érkezett a kőtár vidékéről. Javul a helyzet nemsokára!

Pekarek János

Rozbora István, a kőtár gondnoka Intercisa egyíik értékes emlékével. Javul a helyzet! (Fotó: Ady Géza)

Nagy József olvasónk a kőtár környékéért emelt szót nálunk a minap. Mondván, nagyon örül ő is, ismerősei is azoknak a szép terveknek, amelyek a az ókori római limes emlékeinek világörökséggé válása után valósulhatnak meg, ha nyerünk pályázatokon. Azonban, így Nagy úr, már most is ráférne a környékre a megbecsülés!

Olvasónk szerint ugyanis igen elhanyagolt képet mutat most a kőtár vidéke. Míg Intercisa emlékeinek nagy része páratlan látványosságot kínál a múzeum kőtárában, az odavezető úton még világítás sincsen. A környék szemetes: üres és törött sörösüvegek, eldobált hulladék, használt injekcióstűk (!) színesítik a látványt, cseppet sem kívánatos módon. Sőt, mivel sötétedés után szinte semmit nem látni a területből, már a kőtár kerítésének nagyobb darabjait is ellopták már kétszer.

Arról nem is beszélve, hogy az egykori római fürdő környékén lévő házakban lakók este nem közlekedhetnek biztonságban.

Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója megerősítette: sok gondjuk volt a kőtár biztonságával: egy időben például rendszeresen ellopták nem csak a kerítés darabjait, hanem például a kőtár fűnyíróját is: sok százezer forintot költöttek mindig új fűnyírókra. Mígnem a közelmúltban megállapodtak egy másik városi intézménnyel, a Partvédelmi Vállalattal, hogy ők gondozzák a kőtár területét. Máris látható a javulás. Megkérdeztük a körzet önkormányzati képviselőjét, Hingyi Lászlót is, aki még jobb hírekkel szolgált! A város idei költségvetésébe ugyanis bekerült a közvilágítás kiépítése a kőtárnál. Pontosabban a Kálvária és az Öreghegyi utcák tetejénél. A tervek már elkészültek, az elektromos áramot földkábellel viszik oda. Öt villanyoszlopot állítanak fel, az említett utcáktól a partfal éle felé.

– A munkálatokkal még ebben a hónapban elkészülhetnek a kivitelezők –mondta a képviselő, aki hozzátette, hogy értelemszerűen lezajlottak már a szükséges pályázatok és szerződéskötések. Az új közvilágítás pedig várhatóan tovább javítják a kőtár környékén a közbiztonságot, a rendezettséget is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!