Hírek

2014.12.02. 18:05

A nagy cseréppakolási nap

Solt - Segítő akciónk egy jeles fejezete zajlott le a Duna túlpartján fekvő kisvárosban: sok, lelkes ember közreműködésével!

Várkonyi Zsolt

Karácsony közeledtével mintha mindig felerősödne a segítenivágyás az emberekben. De még ennek az érzésnek az ismeretében is bátran különlegesnek nevezhetjük azt az akciót, amelynek részesei kedden kora reggel indultak el Soltra, hogy ott, a solti autó- és gumiszervíz udvarán évek óta tárolt használt tetőcserepek átválogatásában, szállítható állapotba szerelésében, a törmelékek összegyűjtésében segítsenek.

Igencsak nagy elszánás és jó szív kellett ahhoz, hogy a szinte megállás nélkül permetező jéghideg esőben összehangoltan dolgozzon a csapat, egész délelőtt.

A munka dandárját a dunaújvárosi Faktor Tanműhelyek Kft. tizenöt tanulója vállalta. Munkakezdés előtt a cserepekkel és a konténerrel

A munka dandárját a dunaújvárosi Faktor Tanműhelyek Kft. tizenöt tanulója vállalta, Horváth Sándor szakoktató vezetésével. Több mint harminc raklapnyi cserepet válogattak át és ezek közül az épségben maradt, sértetlen darabokat rakodták vissza végül összesen huszonnégy raklapra. Az időjárásra és a fáradtságra fittyet hányó fiatalemberek: Balogh Dániel, Bánfalvi Zorán, Csuka Adorján, Lendvai György, Szalai Balázs, Szoláth Gyula, Polgár Dániel, Soós Dávid, Bogó Zoltán, Hechlovszki Roland, Drozdik Richárd, Kovács János, Farkas Bence, Balázs Viktor, Rapcsák Tamás. Derekas munka volt!

Ám ezzel még nem ért véget a dolog: rögzíteni is kellett a rakományt. Ezt a Budafilter 94. Kft. egyik munkatársa, Rapatyi Dániel végezte el a cég által felajánlott anyagokkal és egy kézi pneumatikus pántoló berendezéssel.

Ami pedig az évek során összetört cserepeket és a keletkezett hulladékot illeti: azt egy konténerbe pakolták az izsáki IZSÉP-KER Kft. által felajánlott rakodógéppel (a konténert is ez a cég biztosította), majd egy közeli hulladéklerakóba vitte a kft. munkatársa, Kovács Lajos.

Már ennyiből is látható, hogy a sokfelől érkezett segítőket, gépeket, eszközöket és anyagokat úgy szervezni, hogy minden és mindenki egy időben, egy helyen legyen, nem volt egyszerű feladat. Ezt a szervezési munkát pedig a Grabarics Kft-től vállalta (mondanunk sem kell: ugyancsak térítés nélkül!) Fodorné Rózsa Csilla.

A sok felajánlástól meghatódva írjuk le, Dénes Imre és családja nevében is, hogy köszönjük a solti akcióban közreműködnek az önzetlen munkát. Ismét köszönjük a cserepeket felajánló solti római katolikus egyházközség vezetőinek, Vass Huba plébános úrnak és Hoffmann Ferenc világi elnöknek (egyébként a gumiszervíz tulajdonosának) a felajánlást. Amihez még hozzátartozik, hogy Hoffmann úr targoncát is biztosít majd a rakodáshoz amikor a nagyvenyimi Tilla Trans a tulajdonos Török Atilla felajánlása nyomán a napokban elszállítja Soltról az átválogatott, összekötözött cserepeket. Ezt a fuvart már szervezi a segélyakció kedvezményezettje, Dénes Imre.

Több mint egy éve kezdődött el

Tizenharmadik hónapjában jár tudósítás-sorozatunk a Dénes-család kálváriájáról. A történet összefoglalója.

A történet tavaly november 11-én kezdődött: akkor égett le Baracson Dénes Imréék családi házának tetőszerkezete. A család öt tagja, a házaspár és három fiuk ép bőrrel menekült ki a lángoló házból (sajnos, oltás közben egy tűzoltó megsérült) – viszont mindenük, ami a házban volt, megsemmisült. A község lakói négyszázezer forintot adtak össze gyorssegélyként, valamint bútorokat, ruhákat, edényeket, a mindennapi élethez szükséges ingóságokat. Egy távoli rokonuk akkor lakatlanul álló házát ajánlotta fel a családnak, a rezsi ellenében. Innen, sajnos, idén nyáron vissza kellett költözniük romos házukba: az átmeneti otthont tulajdonosának sikerült eladnia. Az épületből gyakorlatilag csak a falak maradtak meg. Amelyeket ipari nejlonfóliával takartak le. A semmivel (valamivel) többet ért ez a megoldás, de így is sok minden elázott a házban, s a legkisebb fuvallatra is éktelenül zizegő fólia sem sokat használt a lakók lelkivilágának. Nyilván ez is közrejátszott abban, hogy két fiú elköltözött otthonról. A legrosszabb azonban a kilátástalanság volt. A házaspár mindkét tagja munka nélkül volt. A családfőt három hónapra alkalmazta ugyan a község, faluőrként, de aztán... Az is igaz, hogy a Dénes-család pert fontolgat a nem fizető biztosító és a kéményseprő cég ellen – de hát ebből csak nagyon sokára lesz pénz. Ha lesz egyáltalán. Itt álltak a dolgok segélyakciónk előtt.

Olvasóink kezdték!

Akciónk talán legnagyobb eredménye, hogy Dénes Imre már bizakodni kezdett...

Segítő akciónkat, amivel Dénes Imrén és családján próbálunk segíteni, maguk a Dunaújvárosi Hírlap olvasói kezdeményezték! Októberi cikkünk után ugyanis, amelyben a család meglehetősen kilátástalan helyzetét vázoltuk (lásd szomszédos írásunkat!) nagyon sokan telefonáltak, és kifejezésre juttatták, hogy a maguk szerény eszközeivel megpróbálnának segíteni a családon. Azok a külön-külön talán szerény eszközök együttesen azonban nagyon sokat jelentenek! Olvasóink, magánszemélyek és közemberek, köztük dunaújvárosi és baracsi képviselők, vállalkozók együttesen több mint hétszázötvenezer forintot adtak össze a Baracsért Közalapítvány számlájára, a Dénes-ház új tetejének megépítésére. A Grabarics Kft. segített felmérni a ház állapotát, a szükséges építési fázisokat és betonvasat ajánlott fel. A Betontransz Kft. betonnal és szállítással segítené az építkezést. Dénes Imre munkát talált: ugyancsak cikkünk nyomán! Még közel sincs vége – de már most köszönjük!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!