Hírek

2014.02.05. 10:45

A pénzügyekről döntött az előszállási testület

Előszállás – Előszálláson már régen volt ilyen év: a képviselőtestületnek első körben – csupán egy előzetes tárgyalás és egy bizottsági ülést követően – gyorsan sikerült megegyeznie a pénzgazdálkodásról.

Rankasz Brigitta

A múlt hét csütörtöki rendes ülésen döntött a képviselőtestület, elfogadta a község 2014-es évi költségvetését. A pénzügyi év tervezése minden önkormányzat számára az egyik legnehezebb feladat. A képviselőtestületeknek az idén előbb február 5-ig kellett eldönteniük, hogy kassza zsebei közül melyikbe mennyi pénz kerül. Úgy vélem, az országos költségvetési irányelvek, az előző évek gazdálkodásának tapasztalatai, a helyi adottságok, a lakosok reális igényei, és a rendelkezésre álló források a legmeghatározóbbak a tervezésnél.

Előszállás önkormányzata az idei költségvetésében 229 millió 296 ezer forint bevételhez igazította a kiadásokat. A pénzügyi tervben az állami hozzájárulások és a saját bevételek tekintetében a tavalyihoz hasonló forrásokkal számoltak. Farkas Imre, a település polgármestere bizakodó. Azt mondja, az intézmények és a kötelezően előírt szolgáltatások finanszírozása továbbra is a kiadások jelentős részét teszik ki. Sajnos idén sem tudtak fejlesztési tartalékot képezni, ahogyan azt korábban sem tehették meg.

Szerencse Jánosné, Telek Attiláné, Kovács Györgyné, Stadler Gábor és Magyari Ferenc a bizottsági ülésen. Fotó: Rankasz Brigitta

Viszont néhány fontosabb, kisebb összegű fejlesztést – amely a lakosságot is érinti – sikerült legalább terv szinten a költségvetésbe csempészni. Egészségügyi területen a következőket tervezti a község. Idén is kéthetente rendel helyben dr. Reiter Gábor nőgyógyász, így a helyi kismamáknak, gyermekes anyukáknak nem kell utazni. A szűrések igénybevétele és a problémák orvoslása a településen történik. Szintén kéthetente gyermekorvosi szakrendelést is finanszíroznak. Tisztasági festést terveztek a védőnői rendelőben, és ötszázezer forint értékben fogorvosi eszközök beszerzése mellett is döntöttek.

Régi kérés a lakóktól, hogy a Macska hidat újítsák fel – a munkálatok tavaly elkezdődtek, ennek befejezésére 200 ezer forintot különítettek el. A temetőben tavaly elkészült az urnafal, az idén kétmillió forintból a ravatalozó felújítása a terv. Ablakcserére az óvodában és a hivatalban kétmilliót terveztek, remélve, hogy ez a korszerűsítés a fűtésszámlán érezhető lesz majd. Az idén az utcákat 2000 járdalappal újítják fel, erre 520 ezer forintot, vízkárelhárítási és vagyonértékelési tervre 965 ezer forintot költenek majd.

A lakók éves kommunális adóját tizenkétezer forintban állapították meg. A civil szervezetek támogatására 2,2 millió forintot különítettek el. A Szállás-napok megrendezését is finanszírozzák, és továbbra is lesz helyi újság a faluban.

A település legnagyobb beruházása a szennyvízcsatorna kiépítése lesz. Az önkormányzati ingatlanok után fizetendő érdekeltségi hozzájárulás az idei költségvetésében 900 ezer forinttal szerepel. Farkas Imre polgármester azt mondja, bár a hozzájárulás összegét 150 ezer forintra csökkentették ingatlanonként, tudja, hogy az emberek egyre nehezebb anyagi helyzetbe kerülnek. Ezért minden lehetőséget felkutat, hogy az önrész még kevésbé terhelje a családok pénztárcáit. Ezen kívül az elöljáró folyamatosan figyeli a pályázati kiírásokat, és erre kéri a lakókat, civil szervezeteket, intézményeket is, hiszen minden lehetőséget meg kell ragadni arra, hogy a község épüljön, gyarapodjon, szépüljön az itt élők örömére.

Jelen formájában a költségvetési tervezet kiadási és bevételi főösszege hiányt nem tartalmaz. Pozitív, hogy Előszállás önkormányzatának nincs hitele, és ezt a 2014. évi költségvetésben sem tervezték a képviselők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!