Hírek

2014.01.20. 16:45

A sírkert nem ralipálya

Dunaújváros - Módosítja a közgyűlés a temetőkről és a temetkezésről szóló helyi rendeletét. Szociális temetés egyelőre nem lesz.

Körmendi Erzsébet

Rajnai István és édesanyja kilátogatott a dunaújvárosi temetőbe tavaly ősszel mindenszentek és halottak napja előtt

Az idén januártól hatályos jogszabályi változásokhoz idomulva módosul az önkormányzat temetkezési rendelete, amennyiben a közgyűlés megszavazza a korrekciókat csütörtöki soros ülésén. A törvény rendelkezései az eddigieknél több jogot és kötelességet adnak az önkormányzatoknak. A kapott jogok adta lehetőségek egyeztetést igényelnek a fenntartó, az üzemeltető és a fogyasztók érdekképviseleti szervei között, hiszen s érintik a lakosságot. A hivatal éppen ezért kiküldte a rendelettervezetet az OFE, a LÉSZ és a DULÉSZ helyi szervezeteinek, ám a megadott határidőre egyiktől sem érkezett válasz, így a közgyűlési előterjesztés az érdekvédők vélményét nem tartalmazza.

Az üzemeltető cég, a Kegyelet Bt. ügyvezetője Szabóné Palkovics Katalin kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy zömében jogharmonizációs módosításokra volt szükség, például a közigazgatási változások miatt: a tisztifőorvos szövegrészeket például járási népegészségügyi intézetre kell cserélni. Új elemként kerül be, hogy a temetőbe motorkerékpárral, segéd-motor-kerékpárral és biciklivel behajtani és ott közlekedni tilos. Talán azért mert a motorok hangosak, és a salakos, kanyargós utakon ralizást szeretnék megelőzni. Szintén újdonság, hogy a törvényalkotók felhatalmazása alapján az önkormányzat díjat szedhet temetőbe gépjárművel behajtóktól. Az ügyvezető szerint ez az összeg alkalmanként 315 forint. Viszont továbbra is ingyenesen mehetnek be a temető gépkocsival a mozgáskorlátozottak és a 70 év felettiek, Október 31-én és november elsején viszont senki a behajtási engedéllyel rendelkezők sem hajthatnak be a gépjárművel a sírkertbe.

A rendeletmódosítással változik a sírhelyek megváltási díja. A polgárokat kedvezően érinti, hogy a kötelező megváltási idő jelentősen csökken, ezáltal a temettetést végzők választhatnak, hogy a rövidebb időre koporsós temetés esetén akár csak tíz évre szóló időarányosan kisebb költségeket fizetik, vagy maradnak a hosszabb 25 éves megváltásban. A törvényalkotó egyelőre mégsem adott lehetőséget a szociális temetésre, így erre vonatkozó részeket a helyi rendelet sem tartalmaz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!