Hírek

2013.03.27. 18:38

Áll a bál a szemétügyben: sokkoló számlák

Dunaújváros - A városban is postázták a jócskán megemelt szemétszállítási díjat tartalmazó számlaleveleket. A lakosság reakciója azonos volt, mint vidéken: ez így felháborító!

Szabó Szabolcs

Szerdán este kaptuk a hírt: leváltják a Dunanett vezetőjét. Részletek itt!

Kedden és szerdán újabb fogyasztók kapták meg a közel duplájára emelkedett szemétszállítási díjat tartalmazó számlaleveleket. A DH-t telefonon, e-mail-ben, és személyesen is több tucat olvasó kereste meg, akik szerint felháborító, hogy  a szolgáltató tájékoztatás nélkül emelt árat olyan szolgáltatásért is, amit el sem végzett...

A környező települések fogyasztói után a dunaújvárosiak egy része is szembesült a megemelkedett szemétszállítási díjakkal. A laphoz beérkező panaszosok felháborítónak tartják az áremelés mértékét, a vonalkódos rendszer megszüntetését, valamint, hogy a szolgáltató -  véleményük szerint  - olyan plusz szolgáltatásért számol fel díjat, amelyet nem végzett el.

Kovács Miklós: csütörtökön délelőtt a Dunanett Kft.-t is soraiban tudó Konzorcium egyeztet a Társulás képviselőivel a szemétszállítási díj ügyében

Mint olvashatták, a Dunanett Kft. szolgáltatási területén található települések képviselői hétfőn reggel Mezőfalván találkoztak, hogy  egyeztessenek a Dunanett képviselőivel.

A településvezetők szerint a Dunanett nem a törvényeknek megfelelően járt el. A kormány ugyanis a korábbi döntésének értelmében, és A hulladékról szóló törvény szerint  hatóságilag szabályozta a 2013 január 1-től alkalmazható áremelés  maximumát, ez pedig,  4,2 százalék lehet  a 2012 decemberben érvényes bruttó árakhoz képest. A polgármesterek azzal érveltek, hogy a Dunanett is lehetett volna türelmesebb, hiszen az említett konzorcium további hat tagja tartotta magát a 4,2 százalékos emeléshez.

A díjak csökkentésének érdekében számos megoldást vetettek fel, például a közszolgálati szerződés műszaki tartalmának módosítását is.  A tárgyalás végén a Dunanett Kft. ígéretet tett: ha az ellenőrző vizsgálat alatt eltérő döntés születik a díjszabással kapcsolatban, készek tárgyalni a kompenzációról. A Dunett Kft. pedig arra a korábban, az érintett települések jóváhagyásával megkötött közszolgálati szerződésre hivatkozott, amelyet a Konzorcium és Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás korábban aláírt, az ismert műszaki tartalommal, és literenkénti árral. Ez valóban tartalmazza a heti egy, úgymond kötelező szemétgyűjtő ürítést, a literenkénti 4,01 forintos árat.

Hozzá kell tennünk, a Dunanett a múlt héten a DH-nak küldött levelében már jelezte: Dunaújváros közigazgatási területén a közszolgáltatás kibővített tartalmú, így a díj is magasabb. A vidéki települések többségénél az egyszeri ürítést 481 forintért, a városban  kertvárosi övezetben  556 forintért számlázza a szolgáltató. A lap ma megkereste Kovács Miklóst, az említett Társulás projektvezetőjét, aki jelezte, csütörtökön délelőtt a Dunanett Kft.-t is soraiban tudó Konzorcium egyeztet a Társulás képviselőivel a szemétszállítási díj ügyében.

Biztató lehet a fogyasztóknak, hogy a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában Illés Zoltán államtitkár a szemétszállítási díjak ügyében kijelentette, a kormány a tavaly év végén született törvény értelmében a 4,2 százalékos emelést tartja érvényesnek.

A csütörtöki egyeztetés eredményéről kora délutánra ígértek tájékoztatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!