Hírek

2017.04.27. 18:40

Életmentő percek: az ismeretek hiánya bizony gond

Dunaújváros - A társasházi közös képviselőknek tartott bemutatóval egybekötött tájékoztató fórumot csütörtökön a helyi katasztrófavédelmi kirendeltség.

Gallai Péter

A program az Intercisa Múzeumban kezdődött, ahol Somogyi Gábor őrnagy ismertette a tűzvédelem terén fontos és aktuális jogszabályokat, s beszámolt az ellenőrzések során tapasztalt hiányosságokról.

- Az országban, panel jellegű épületekben történt tűzesetek mindig bebizonyították, hogy a lakók jelentős része nincsen tisztában az alapvető, tűzmegelőzési ismeretekkel, azzal, hogy tűz esetén mit kell csinálni. Nem tartják be a tárolási szabályokat, hihetetlen dolgokat tudnak felhalmozni a folyosókon, az ajtók előtt. Veszély esetén nem tudják, hol lehet elzárni a közműveket, hol van a fali tűzcsap, amibe lehetőleg ne tároljanak festékesdobozokat, vagy ne lopják el azokat - ismertette Somogyi Gábor, a helyi katasztrófavédelmi kirendeltség hatósági osztályának vezetője.

Somogyi Gábor szólt a szabályokról, a tapasztalatokról
Fotó: A. G.

Majd rátért a tűzvédelmi használati szabályrendszer kialakítására, amelyet a háromszintesnél magasabb és tíznél több lakó- és üdülőegységet magában foglaló épületekben kellett kidolgozni. Dunaújvárosi ellenőrzéseik alapján a dokumentumok a legtöbb esetben a jogszabályi minimumot teljesítik. Ám elmondása szerint ezek nagyon sablonszerűek, a jogszabályi helyek vannak kimásolva, de a pontos információkat, hogy például mi hol helyezkedik el, hol vannak tűzvédelmi berendezések, vagy hol lehet elzárni a közműveket - mutatott fényképet, ahol lakattal (!) zárták le a főkapcsolót -, ezeket kevés esetben tartalmazzák. - Az irány jó, a legtöbb helyen igazolták, hogy lakógyűlésen a szabályokat ismertették, de ezeket finomítani kellene még - tette hozzá az őrnagy, aki arra is felhívta a figyelmet: pb-gázpalack tárolása bizony tilos panel szerkezetű épületekben.

Az osztályvezető örömmel mondta, hogy az elmúlt évekhez képest nagyon sokat javult a helyzet a városban a száraz felszálló tűzivízvezetékek terén. Látszik, hogy a közös képviselők és a lakásszövetkezetek foglalkoznak ezzel a kérdéssel. - Rengeteg ilyen vezeték elkészült, illetve kijavították. Sok esetben kérnek engedélyt arra, hogy úgy alakítsák át a rendszert, hogy a hatodik emelettől felfelé minden második szinten ki lehessen belőle a vizet venni. Ehhez minden esetben hozzájárulunk - mondta.

A tájékoztatót követően az Október 23. tér egyik társasházában gyakorlati bemutatón is szemléltették ennek a rendszernek a hasznosságát. Elsőként kézi erővel építették ki az alapvezetéket és a sugarakat a hatodik emeletig, ami négy percbe telt. A felszálló vezetéket használva egy perc volt, hogy arra rácsatlakozva elkezdhessék az oltást. Orosz Csaba tűzoltóparancsnok kiemelte: ez jelentős különbség, ami akár életeket is menthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!