Hírek

2014.10.02. 16:51

Leghamarabb hétfőn oldhatják fel a vízkorlátozást Dunaföldváron (frissítve)

A polgármester, Horváth Zsolt pénteken arról tájékoztatott, hogy a vízkorlátozás a hétvégén is életben lesz, az ÁNTSZ már mintát vett a szolgáltató által átmosott és úgynevezett klórsokkos eljárással fertőtlenített rendszerből, s amennyiben negatív lesz az eredmény, akkor hétfőn délutántól újra lehet fogyasztani a csapvizet.

MTI

20:01 – Azt, hogy miként került be a szennyeződés a rendszerbe, még nem lehet tudni. Ezt a hatóság és a szolgáltató későbbi vizsgálata hivatott kideríteni. Szombaton és vasárnap a víztározókat – Duna-part, Előszállási utca és Kálvária – is teljesen leürítik és fertőtlenítik, majd feltöltik. Kérdésként merült fel, mi történik azzal, aki fogyasztott a vízből? Az ÁNTSZ illetékes vezetője arról tájékoztatott, hogy hasmenéses tünetekkel járhat a betegség, emellett hányinger és hányás is felléphet – fogalmazott a városvezető, aki ismételten kérte, hogy senki ne keltsen felesleges pánikot.

A városban egyébként nyugalom uralkodott, igaz, az áruházakban jelentős kereslet mutatkozott az ásványvizek iránt, többen kartonszámra vásároltak belőle, mondván: nem tudni, meddig tart a korlátozás. Az utcákon felállított tartályokat is igénybe vették a földváriak, ki gyalog és üres üvegekkel, ki autóval és vödrökkel érkezett tiszta vizet vételezni. Lapunknak készségesen nyilatkozott a paksi székhelyű, Tolna, Baranya, Fejér és Pest megyében, közel ötven településen ivóvíz- és szennyvízszolgáltatást végző Mezőföldi Regionális Víziközmű Kft. ügyvezető igazgatója, Csapó Sándor. A cégvezető elmondta, hogy saját akkreditált laborjuk mellett a hatóság is rendszeresen mintákat vesz a hálózatból.

– A mostani esetnél négy mintából kettő bizonyult pozitívnak, mindkettő közkifolyóból származik. Az okokat természetesen megkeressük, de most elsődleges, hogy helyreálljon a szolgáltatás. Azonban biztos, normál körülmények között ilyen szennyeződés nem juthat be a vezetékekbe, csak például csőtörés esetén. Kollégáim éjjel is dolgoznak, ma és holnap rendszeresen veszik a mintákat, emellett biztosítják a köztéren elhelyezett tartályokban a folyamatos vízellátást. Az önkormányzattal, a polgármesterrel folyamatos kapcsolatban vagyunk, s közösen tudjuk kezelni a helyzetet. Ma végijártam a várost, az oktatási intézményekbe is rendben megérkezett az általunk kiszállított palackos víz, és az emberek között sem tapasztaltam pánikot, riadalmat. Megnézettem, az ügyfélszolgálatra egy nap alatt kevesebb hívás érkezett Dunaföldvárról, mint általában, azaz jól sikerült a lakosság értesítése.Csapó Sándor reméli, jó eredményt kapnak szombaton a laborból, de a szakmai protokoll nyomán akkor is legkorábban csak hétfőn lehet újra fogyasztani forralás nélkül a vizet. Amennyiben továbbra is jelen lesz a szennyeződés, akkor megismétlik a fertőtlenítő eljárást. A hétvégén is többször informálják a lakosságot a korlátozásról, s azonnal közlik minden csatornán, ha ez megszűnik.

Szászvári Zoltán pénteken kisfiával, Danivel érkezett az egyik közterületi vízvételezési ponthoz

Péntek, 13:55 - Azt, hogy miként került be a szennyeződés a rendszerbe, még nem lehet tudni. Ezt a hatóság későbbi vizsgálata hívatott kideríteni. Szombaton és vasárnap a víztározókat  - Duna-part, Előszállási utca és Kálvária - is teljesen leürítik és fertőtlenítik, majd feltöltik azokat. Kérdésként merült fel, mi történik azzal, aki fogyasztott a vízből? Az ÁNTSZ illetékes vezetője arról tájékoztatott, hogy hasmenéses tünetekkel járhat a betegség, emellett hányinger és hányás is felléphet - fogalmazott a városvezető, aki ismételten kérte, hogy senki ne keltsen felesleges pánikot.

Csányi Imre közterület felügyelő ellenőrzi az egyik kihelyezett tartályt lezáró plomba sértetlenségét

Csütörtök, 18:50 Átmenetileg nem iható a vezetékes víz Dunaföldváron, baktérium okozta szennyeződés miatt vezettek be korlátozást - közölte Horváth Zsolt, a település független polgármestere csütörtökön.

Horváth Zsolt polgármester a Dunaújvárosi Hírlap kérdésére hozzátette csütörtökön délben derült ki a fertőzés, a folyamatos ellenőrzések során a mintavételi kútban találtak problémát a szakemberek. Amint észlelték a rendellenességet, a szolgáltatóval közösen minden lehetséges fórumon igyekeztek tájékoztatni a lakosságot. Szórólapok mellett a térségi rádióban is közölték a hírt, valamint a helyi tv este rendkívüli adásban hívta fel a figyelmet az intézkedésre és a teendőkre. Emellett a Paksi Atomerőmű riasztó és tájékoztató rendszerét is igénybe vették, az este során többször leadták a hangszórókon keresztül a szolgáltató figyelemfelhívó közleményét. A település vezetője arra még nem tudott választ adni, hogy milyen problémát okozhat azoknál a fertőzött víz fogyasztása, akik a délután során még ittak belőle.

A polgármester kiemelte, hogy pénteken minden intézményük nyitva lesz, az iskolákba és az óvodákba 4200 liter palackos vizet szállítanak ki, és az önkormányzatnál is megtették a szükséges intézkedéseket. A városban egyébként nyugalom uralkodott, igaz, az áruházakban jelentős kereslet mutatkozott az ásványvizek iránt, többen  kartonszámra vásároltak belőle, mondván: nem tudni, meddig tart a korlátozás. Az utcákon felállított tartályokat is igénybe vették a földváriak, ki gyalog és üres üvegekkel, ki autóval és üres vödrökkel érkezett tiszta vizet vételezni.

A fertőzés az egész várost érinti. A tilalom feloldásáig a csapvizet ivásra, étel- és italkészítésre, valamint fogmosásra csak forralás után lehet használni.

Helyek, ahol vizet lehet vételezni a tartályokból éjjel-nappal

Hunyadi park (volt laktanya), Béke tér, Deák tér, Ifjúság tér, Pentelei utca-Móricz utca sarok, Kossuth tér, Dankó Pista u. - Liszt F. u sarok, Vak Bottyán tér (piactér), Jobbágyősök u. -Kereszt u. sarok, Szőlőskertek u. - Kristály köz sarok, alsó Bölcskei u. -Hunyadi u. sarok, József tér, Kéri u. - Kereszt u. sarok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!