Hírek

2012.12.03. 13:07

Bölcsődei résszel is gazdagodik a rácalmási óvoda

Rácalmás - Nagyszabású óvodabővítési terveket dédelgetnek Rácalmás képviselőtestületének tagjai. Tágasabbak lennének a gyermekintézmény csoportszobái, és bölcsődei szárny is épülne...

Körmendi Erzsébet

 

Rácalmáson nem múlt el közmeghallgatás az utóbbi években anélkül, hogy fiatal édesanyák, édesapák ne kérdeztek volna rá: Mikor épít az önkormányzat bölcsődét? Az állás megtartása, a szakmai karrier építése és családi megélhetés szempontjából egyaránt nélkülözhetetlen a bölcsőde léte, mert a fiatal anyák szeretnének visszatérni a munkahelyükre, és ezt csak úgy tehetik meg, ha szakemberre  gyermeküket. E lakossági igényt és az óvoda túlzsúfoltságát, maximális férőhely-kihasználtságát vették figyelembe a képviselők, amikor úgy döntöttek, elkészíttetik az óvoda bővítésének terveit, és az intézmény új szárnyaként bölcsődét is építenek. A tervek elkészítésére közbeszerzési eljárást írtak ki.

 

 

Schrick Istvánné óvodavezető köré gűlltek az óvodás gyermekek az intézmény udvarán (Archív fotó: Vohlmann György)

- A képviselőtestület a családok kérésén kívül azért adott elsőbbséget e beruházás előkészítésének, mert két év múlva  a gyermekek hároméves korától kötelező lesz az óvodáztatás. Megkezdtük a felkészülést, hogy a tervek birtokában azonnal reagálni tudjunk a megjelenő pályázatokra  - mondta Schrick István polgármester. Az óvoda épületének észak felőli részén alakítják ki az új bölcsődét, délen  az egykori téesz udvarban  pedig bővítik az oktatási intézményt. Az óvoda jelenlegi öt foglalkoztató szobájából kettő a régi téesz-iroda helyén lett kialakítva, ezek kicsik, tájolásuk sem megfelelő és a terasszal, kerttel sincs megfelelő kapcsolatuk, érvelt  Zsigmond László, Rácalmás  főépítésze az elképzelések mellett.

A két kicsi helyett ugyanis két nagy  hatvan négyzetméteres  csoportot alakítanak ki. A bővítéssel lehetőség lesz óvónői, logopédiai szoba és szülői fogadó helyiség létrehozására is. Az épület északi részén új tálalókonyha és kiszolgálók   mosoda, karbantartó, személyzeti rész  kapnak helyet, és a bővítményben lesz a bölcsőde is. A fejlesztéssel öt óvodai csoport lesz az intézményben, valamint  kétszobás, 26 férőhelyes bölcsődét terveztek, elkülönített bejárattal, udvarral, kerttel. Az impozáns épületcsoporton belül mindhárom egységnek  (óvoda, kiszolgáló rész és bölcsőde)  saját külső bejárata lesz. Egy helyen, de mégis külön-külön tudnak foglalkozni a szakemberek az óvodás és bölcsődés korú rácalmási gyermekek nevelésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!