Hírek

2013.03.18. 18:10

Bűnmegelőzés, második rész: tévedésbe ejtés

Közbiztonsági és bűnmegelőzési sorozatunk második részében a rendőrigazolványokról, azok ellenőrzéséről, valamint a nyereményjátékra hivatkozva csalókról írunk.

A rendőrigazolványt nem csak egyetlen pillanatra felvillantva kell megmutatni, hanem úgy, hogy a lakó alaposan  áttanulmányozhassa azt. 
Fontos tudni, hogy a valódi  rendőrigazolvány egyik oldalán mindig olyan, fémből készült jelvény látható, mint amilyent az egyenruhás rendőrök a zubbonyuk mellrészén viselnek. A fémjelvényen ötjegyű azonosító szám olvasható, a felirat pedig magyar: Rendőrség! Tehát minden, Police feliratú jelvény  eleve hamis... Pusztán a  jelvény egyébként csak egyenruhás rendőrnél elegendő az azonosításhoz. 

A civilruhás rendőr igazolványának egyik oldalán a már ismertetett fémjelvény van, a mellette lévő oldalon fényképes igazolvány szerepel. Ezen az  igazolványon már olvasható a Police felirat  valamint az  is, hogy Fegyverviselésre és intézkedésre jogosult. 

A rendőr soha nem adhatja ki kezéből az igazolványát, viszont kérésre hosszabb ideig, jól olvasható módon megmutatja. Ha valakiben a legkisebb kétely is felmerül a magát rendőrnek kiadó látogató személyazonosságával kapcsolatban, akkor csukja vissza az ajtót, és telefonon hívja fel a legközelebbi rendőri ügyeletet (Dunaújvárosban 510-510, vagy 107,  112): ott pontosan tudják minden rendőrről, hogy  hol tartózkodik. 

A tévedésbe ejtések  újabb fejezete, amikor nyereményjátékra hivatkozva csöngetnek be, és kimondják a bűvös szót: Ön nyert! Majd átadnak valamilyen kis értékű ajándékot, és a további nyeremény kézbesítéséhez pénzt kérnek, előre. 

Az idős férfiak kifosztásának újabb módja, amikor fiatal hölgyek környékezik meg az áldozatot. Különösen piacok, fürdők közelében terjedt el ez a módszer. A kiszemelt úrhoz odalép egy harminc-negyven év közötti, jól öltözött nő, és felajánlja segítségét a bevásárlásnál, sőt, akár a háztartás vezetésénél is. Ha pedig bejut a magányos, társaságra kiéhezett férfi lakásába, ott rendszerint előkerül egy üveg ital, esetleg kábítószer, és a hamar magatehetetlenné váló embert kifosztják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!