Hírek

2014.04.16. 20:10

Diákok idézték fel a pentelei deportálás történetét

Megrázó kiállításon és múltfeltáráson mutatták be a a vészkorszak és a pentelei zsidóság történetét szerdán délután a Széchenyi István Gimnáziumban.

Szabó Szabolcs

Bízunk benne, hogy a tegnap délután bemutatkozó kiállítás és a hozzá kapcsolt alapos múltfeltárás a város több oktatási és kulturális intézményébe is eljut majd, hiszen mindnyájunknak kötelező érvényű pontosan megismernünk mindazt, ami a vészkorszak idején történt a magyar és benne a pentelei zsidósággal.

A gimnázium két pedagógusa dr. Gentischerné Dani Zita és a Kácserné Tallósi Éva a múlt év novemberében járt a jeruzsálemi Jad Vasem Intézetben, ahol főként az ott folyó holokauszt-oktatást tanulmányozták.

Tapasztalataikról akkor egy bővebb írás keretében számoltunk be olvasóinknak. A két pedagógus eltervezte, idén áprilisban holokauszt-emlékkiállítást rendez a Széchenyi gimnáziumban. Mindebben számos diák, kollégájuk Rohonczi István, valamint a Sándor Frigyes Zeneiskola növendékei és a Mészáros Melinda vezette harmonika együttes volt segítésükre.

Az anyaggyűjtés során a programban résztvevő diákok interjúkat készítettek holokauszt túlélőkkel, olyan pentelei lakosokkal, akik anno szemtanúi voltak a pentelei zsidók gettósításának és elhurcolásának. E személyes történeteket és emlékeket is felidézték a diákok a szerdai megnyitón.

Az emlékkiállítás átfogó képet ad a Dunapentelén élt zsidó hitközség mindennapjairól, kultúrájáról és társadalmi beágyazottságáról is.

A tárlat másik fő vonulata a magyarországi deportálásokat tárja fel és mutatja be. Dunapentele lakossága az 1941-es népszámláláskor mintegy négyezer fő volt, ebből 68 zsidó vallású embert tartottak számon. Dunapentelén 1944 június 6-án 56 főt vagoníroztak be, ám mivel a település tömörítési központ is volt, a környező településekről deportáltakkal együtt 165 főt hurcoltak el. Az 56 deportált pentelei zsidó közül egy tért haza, Hermann Árpádné Ella.

Korábban munkaszolgálatra 11 főt vittek el, közülük öten tértek vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!