Hírek

2015.11.08. 12:37

Hagyomány lett a mezőfalvi iskolában a böllérparti

Mezőfalva - A Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai rendhagyó biológia óra keretében ismerkedhettek a sertés részeivel pénteken. Remek disznótor volt, profi böllérrel és állatorvosi vezénylettel.

Horváth László

Zorro is megirigyelhetné azokat a pengevágásokat, amit Kvárik József hentes mester mutatott be a Mezőfalvi Gazdakör immáron hagyománnyá vált iskolai disznóvágásán. Egy suhintás jobbra, egy suhintás balra és máris darabjaira hullott a rémfára húzott disznó. Bontás után az állat részeit tudományosan is tanulmányozhatták az osztályonként kivonuló gyerekek, és így a valóságban is képet kaptak arról, hogy az állat melyik darabja milyen célt szolgál. A rendhagyó biológia órán Bodolai György hatósági állatorvos magyarázta az emésztés, a szív és egyéb belsőség funkcióit.

Kvárik József hentes mester és Maár Attila a kolbásztöltés tudományával ismerteti meg a mezőfalvi Petőfi iskola diákjait

A tanulás mellett a vidéki élet rég elfeledett szokásait is megfigyelhették a kíváncsi tekintettek. Láthatták, miként dolgozták fel a háztáji gazdaságokban tartott sertést faluhelyen. A lépésről lépésre bemutatott mozzanatokban darabolás, darálás, keverés, hurka- és kolbásztöltés, zsírsütés és még számos toros huncutság volt látható. Természetesen nem maradt el az ízek megismerése sem: kemencében sült pecsenyék, orjaleves, kolbász, hurka, pörkölt szerepelt az étlapon, amelyet nagyon jó étvággyal fogyasztott az iskola teljes létszámú diákserege. A finom falatokhoz ital és desszert is járt. Ági néni teája és a szülői munkaközösség süteményei remekül egészítették ki a disznótoros ízeket. A nap végén a gazdakör vezetője így foglalta össze a program lényegét:

- A gazdák tapasztalata szerint egyre inkább kihalófélben vannak még faluhelyen is a vidéki állattartással, feldolgozással kapcsolatos hagyományok. Szeretnénk megőrizni, átmenteni a régi mozzanatok és ízek világát. Ez a program remek lehetőség arra, hogy a mezőfalvi gyerekek testközelből is megismerhessék a munkafolyamatokat, kedvet kapjanak a falusi gazdálkodási tevékenységhez. Második alkalommal rendezett disznóvágásunk szép példája az összefogásnak, a közösségépítésnek óvodástól egészen a nyugdíjas korosztályig. Az élményszerű tanulás pedig mindig maradandóbb tudást nyújt, mint az elméleti. A bemutatón volt olyan osztály, amelynek a tananyagjához közvetlenül kapcsolódtak a mai történések. A péntek délelőttöt nem csak a gyerekek élvezték, de lelki feltöltődést jelentett a felnőttek számára is - zárta összefoglalóját Feth Róbert.

Fehér köpenyben Bodolai György hatósági állatorvos (alsó kép) rögtönzött biológia óráján hasznos tudással gyarapodtak a tanulók. Mellette a gazdák képviseletében Feth Róbert, Maár Attila és Varga Gyula

Mezőfalva oktatási intézményeiben különösen nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományok ápolására. Talán a falu megtartó ereje is új lendületet kap, ha ehhez hasonló, sikeres rendezvények szolgálnak példaként.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!