Hírek

2013.10.09. 13:25

Dunai mellékágak sorsa

Kisapostag - A Duna középső folyásának mellékágairól rendeznek tanácskozást pénteken a falu kikötőjében.

Pekarek János

A Dunáról, főként annak mellékágairól rendeznek konferenciát Kisapostagon pénteken. A Duna Településszövetség által összehívott megbeszélésen a Duna középső folyása mentén működő nemzeti parkok és vízügyi igazgatóságok képviselői fejtik ki véleményüket legnagyobb folyamunk környezeti állapotáról, a holtágak helyzetéről. A konferencia egyik szervezőjétől, Kutrovácz Istvántól megtudtuk: az előadók között lesz dr. Rácz Tamás, a Duna Kör és a Duna Településszövetség egyik alapító tagja, neves környezetvédelmi szakember, illetve Papanek László, a Közép-Dunavölgyi Vízügyi Igazgatóság egyik szakembere is.

A Duna egyik mellékága a kisapostagi jachtkikötőnél (Fotó: V. Gy.)

A Duna mellékágairól érdemes tudni, hogy a folyam magyarországi szakaszán, a XIX. század második feléig a mellékágak száma jóval meghaladta a százat. A folyamszabályozási munkák elsősorban az árvízvédelmi szempontokat vették figyelembe, és így az addig élő mellékágakat tömegesen zárták le. Száz év alatt e víztestek állapotában, mondják a szakértők, drámai változások játszódtak le. A kis és közepes vízállások már nem frissíthették a mellékágakat, így sok hordalék rakódott le bennük. Sok ág gyakorlatilag teljesen tönkrement.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!