Hírek

2015.08.23. 12:10

1 Úton: Kisapostagról Dunaföldvárig gyalogoltak több mint ötvenen

Kisapostag - Áldással a birtokukban, felszentelt egyházi zászló mögött gyalogoltak sokan a nemzetközi zarándoknapon.

Pekarek János

Nemzetközi Zarándoknapot rendeztek augusztus 22-én a Mária Zarándokút teljes hosszában, 1 Úton címmel. A Mária Zarándokút a közép-európai Szűz Mária kegyhelyeket köti össze, olyan útvonalon, amelynek kulturális, turisztikai érdekességei is egyedülállóak. A Mária Út két irányból áll: a nyugat-keleti Mariazell-től Csíksomlyóig, az észak-déli Czestochowától Medjugorjéig vezet.

Az 1 Úton Zarándoklat lényege: az egymástól egynapi járóföldre lévő települések lakói látogatják meg egymást. Térségünkben Kisapostagról indult az 1 Úton szombaton Dunaföldvárra. A zarándokokhoz dunaújvárosi és rácalmási túrázók is csatlakoztak.

A résztvevők a kisapostagi iskolában működő Szent Anna kápolna előtt gyülekeztek. Bár szinte folyamatosan esett az eső, a szervezők (köztük Szigethy Piroska) legalább húsz emberre számítottak. Végül több mint ötvenen gyűltek össze közülük ketten egyenesen Pécsről buszoztak el ide, hogy végiggyalogolhassanak a tizenöt kilométeres zarándoklaton. Zádori Ilona és Lupek Andrásné a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pécsi hajléktalan-ellátásában dolgoznak, és dunaföldvári máltai testvéreik meghívására kerekedtek fel, éppen hajnali négy órakor, hogy zarándoklatukat a menekülteknek ajánlhassák...

A szép számú zarándokot, akik mit sem törődtek az esővel (hiába, a mondás szerint túrázónak nincs rossz idő, csak rossz felszerelés van) az iskolaudvaron rövid ima után Szeleczky Csaba dunaújvárosi káplán áldotta meg. Ő szentelte fel a helyi katolikus gyülekezet új zászlaját is az egybegyűltek előtt.

A zarándokok részben a kisapostag-baracsi Duna-parton, részben a 6-os út nyugati oldalán, a volt szovjet laktanyáig vezető ösvényeken tették meg a zarándoklat útvonalát, és egészen a dunaföldvári Kálvária-dombig meneteltek a jól járható, bár sáros ösvényeken. A kisváros önkormányzata ebédre látta vendégül őket a Duna-parton. Ugyanott Böjte Csaba szerzetes atya tartott szentmisét a zarándokok lelki üdvéért.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!