Hírek

2016.11.06. 17:39

Elhivatott szakemberek dolgoznak a rászorulókért

Dunaújváros - November elsejétől elindult a krízisszezon a hajléktalan-ellátásban. Ezúttal cikksorozatunk második részét olvashatják.

Szabó Szabolcs

Mint arról már korábban írtunk november elsejével megkezdődött a hajléktalanok téli ellátása. A rászorulók számára a krízisidőszak végéig, jövő tavaszig országosan az eddiginél mintegy ezerötszázzal több férőhely áll rendelkezésre - áll a lapunknak küldött összesítésben. Magyarországon egész évben folyamatosan körülbelül 9500 hely van, a téli időszakban ez 11 ezerre, 11 100-ra bővül. Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára még az október 25-i sajtótájékoztatóján közölte: a férőhelyek fenntartása évente körülbelül 9 milliárd forintba kerül, ebből 8 milliárd az ellátórendszer működtetése, 540 millió az utcai szolgálatok fenntartása, és 360 millió forint áll rendelkezésre, a krízisidőszak többletterheire. Mint akkor elmondta, a krízisidőszakra vonatkozó pályázat eredményesen zárult, tehát felkészültek a téli időszakra. Idén először jutott több forrás a mentális állapot javítására és a hajléktalan emberekkel dolgozó szociális munkásokat támogató szupervíziókra is. A hajléktalan ellátás egyik alapelve az, hogy a lakhatás biztonsága nélkül nincs szociális biztonság - hangsúlyozta Czibere.

A megelőzésről szólva akkor elmondta, hogy a reáljövedelmek emelkedése, a devizaadósok megmentésére irányuló erőfeszítések, valamint a rezsicsökkentés eredményeként azt látni, hogy a lakhatási szegénység veszélye csökkent.

Mosás után - a Papírgyári úton található szállón közel 300 ember sorsát próbálják meg segíteni Fotó: Zsedrovits Enikő

Kitért arra, hogy a szociális törvény is szolgálja a megelőzést, hiszen kimondja az önkormányzatok általános felelősségét a területükön élők szociális biztonsága iránt. Továbbá az önkormányzatok által működtetett család- és gyermekjóléti szolgálatok felelősek azért, hogy a településen élők szociális biztonsága érdekében úgynevezett felnőtt-jelzőrendszert működtessenek. A megelőzést szolgálja a Belügyminisztérium tűzifaprogramja is - jegyezte meg.

November 3-i számunkban közöltünk cikket a helyi hajléktalan-ellátásról, amelyben a helyi férőhelyek számát is közöltük. A Magyar Mentőszolgálat Alapítvány Papírgyári úti intézményében több mint tíz szociális jellegű ellátást és szolgáltatást működtetnek a szakemberek. Nagy Katalin Mária intézményvezetőtől arra is kíváncsiak voltunk: van-e visszaút a hajléktalanlétből?

- Természetesen van, ám ez egy nagyon rögös út. Nálunk, az átmeneti otthonban jó pár olyan támogattunk van, aki két-három hónap után már távozik és önállóan képes megállni a saját lábán. Mások éveken át itt maradnak. Ennek számos oka lehet. Annyi biztos, hogy családi és egyéb szociális háló nélkül nagyon nehéz a visszakapaszkodás. A közelmúltban tekintettük át, hogy miként cserélődtek a támogatottjaink és összességében azt kell mondanom, hogy az általunk kidolgozott program működik és hasznos. Az utóbbi évtizedekben a hajléktalanság fogalma is megváltozott, mindig új és újabb szituációkkal találkozunk. Megpróbálunk segíteni...

A szociális törvény szerint is

2017-től a szociális törvényben biztosítani fogják külső szálláshelyek finanszírozásának lehetőségét is. Ez azt jelenti, hogy a hajléktalanságból kivezető utak erősítéseként a szolgáltatónak lesz lehetősége a piacon vásárolni albérletet a normatívából - mondta. Hozzátette, hogy a normatíva átcsoportosítása körülbelül havi húszezer forintos albérleti hozzájárulást tud biztosítani majd egy-egy embernek. A szeptember végén meghirdetett, „elsőként lakhatás" elnevezésű uniós projekt keretében összesen 1,7 milliárd forint áll majd rendelkezésre szintén a kivezetés céljára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!