Hírek

2016.10.13. 18:20

Elköltözésre várva - útra kelhet a katona

Rácalmás/Pákozd - Két helyszínen is számos szakember dolgozik azért, hogy jövő év március idusán a pákozdi Bogárhalmon felavathassák a rekordhuszárt. Helyzetjelentés.

Szabó Szabolcs

Az már korábban eldőlt, hogy a rácalmási régi lovarda területén felcseperedett Miska rekordhuszár ünnepélyes avatóünnepsége a stáb minden igyekezete ellenére a jövő év tavaszára csúszik majd.

A munkálatok jelenleg két helyszínen is nagy erőkkel zajlanak, mindezekről a szobor alkotója, Rohonczi ROHO István képzőművész beszélt lapunknak.

Somfalvi László  a szobor kivitelezésével és felállításával megbízott szakember a már kész speciális betonból készült öntőformát vizsgálja a régi rácalmási lovarda udvarán

- Számos bürokratikus követelményt is teljesítenünk kell ahhoz, hogy a pákozdi területen érdemben megindulhasson az építkezés. A elengedhetetlen engedélyek és bejegyezések már folyamatban vannak, így az illetékes szakemberek szerint a jövő hét elején már elkezdődhetnek a szükséges előkészítő munkálatok. Az elengedhetetlen kerítés mellett az odavezető utat is meg kell erősíteni, biztosítani a szükséges áramellátást, kiépíteni a világítást, biztosítani az egyéb szolgáltatásokat. Ha mindezzel végeztünk, akkor kezdődhet majd el a már kijavított és tökéletesített öntőformák átszállítása, amely egy külön logisztikai szervezést igényel, hiszen többtonnás betonelemekről van szó. A képzőművészeti egyetem fiatal szobrászainak segítségével a napokban végeztünk a már említett öntőformák pontosításával. Bízunk benne, hogy az időjárás sem akadályozza majd a munkánkat. A Miska-projekt megálmodója és finanszírozója és a stábunk is azt szeretné, hogy még idén felállítsuk az öntőformát, és fel is töltsük azt a szükséges speciális betonnal, így biztonsággal telelhetne már Pákozdon a huszár - tette hozzá a szobrászművész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!