Hírek

2016.03.29. 15:35

Dunaújvárosban rengeteg a kerékpáros szabálytalanság

Dunaújváros – A tavasz megérkezésével beindul a kerékpáros szezon is, ami nem csak a szabadság érzésével tölti el a drótszamáron utazókat, de veszélyes helyzetbe is hozhatja őket.

Balla Tibor

A kerékpárosok jó része betartja a szabályokat, mint Hauser Ferenc is, aki a kerékpárúton jár

Riasztó adat, hogy már az idei év első két hónapjában 31 gyalogos és 11 kerékpáros halt meg az utakon. E a két csoport nem csupán elszenvedője, hanem okozója is a baleseteknek: a személyi sérüléses balesetek tizenhét százalékát ők okozzák.

A balesetek megelőzésében fontos az infrastruktúra, a láthatóság, a zebrák, az útvonalak még jobb elkülönítése, a kritikus pontokon a rendőri jelenlétét. Érdeklődésünkre Németh Miklós, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti osztályvezetője elmondta, célzottan a kerékpárok felszereltségével kapcsolatban nem terveznek ellenőrzéseket, 2016 is a Kerékpárosok és a gyalogosok biztonságának éve lesz. Így a gyalogosokat és a kerékpárosokat is biztosan fogják célzottan ellenőrizni. Ebbe nyilvánvalóan bele fog tartozni, hogy a biztonságos közlekedésre alkalmas állapotban vannak-e, illetve a kerékpárok felszereltsége milyen.

Az egyik leggyakoribb veszélyforrás, ha a kerékpáros nem száll le a gyalogátkelő előtt

Németh Miklós, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti osztályvezetője hangsúlyozta, Dunaújvárosban rengeteg a kerékpáros szabálytalanság. A legjellemzőbb két útvonalhoz tartozik, ez a Vasmű út és a Dózsa György út, ahol a leggyakoribb szabálysértés a járdán történő kerékpározás.

A másik, hogy a kerékpárosnak a gyalogos átkelőhelynél le kell szállnia a kerékpárról, és áttolnia azt. Ez a Vasmű út teljes hosszában hozzávetőleg nulla százalékban valósul meg - mint mondta. Ami még problémát okoz, az a biztonságos közlekedésre nem alkalmas állapotban való járművezetés, tehát az ittas vezetés. Ez egy nehéz kérdés, mivel a rendőrnek kell bizonyítania, hogy a biztonságos közlekedésre alkalmatlan állapotban volt. Megállíthatja, igazoltathatja, ha valamilyen jel - kacsázó a mozgása, túl sokszor leteszi a lábát - arra utal, hogy nincs olyan állapotban a kerékpáros, hogy biztonságosan közlekedjen. Készülhet mozgóképfelvétel, alátámaszthatja a gyanút egy szonda-értékkel, és szabálysértési eljárást kezdeményezhet a rendőr. Ebbe a tág fogalomba sok minden belefér, a gyógyszerek, vagy a kábítószerek hatása alatt álló sem alkalmas a biztonságos közlekedésre, mint ahogy a begipszelt kezek, vagy lábak is akadályozzák azt.

A rendőrnek fennáll a mérlegelési lehetősége, hogy figyelmeztet, bírságol, vagy feljelent. Ezek igénylik az empatikus képességet a részéről. Mérlegelni kell a szabálysértés veszélyességét is. Általában a legalacsonyabb, ötezer forintos bírságot szoktak kiszabni.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!