Hírek

2017.03.22. 22:35

Évzáró Máltai közgyűlés Dunaföldváron

Dunaföldvár - Szombaton tartotta évzáró közgyűlését a Máltai Szeretetszolgálat dunaföldvári önkéntes csoportja, amely 1997 óta működik.

L. Mészáros Irma

Az ünnepélyes rendezvényen jelen volt ifj. Csonka Pál, az MMSz Dél-Dunántúli Régiójának vezetője, Tállay Ferenc, a budapesti központ nyugdíjas munkatársa, aki évek óta lelkesen segíti a csoport németországi kapcsolatait, Horváth Zsolt, a város polgármestere, valamint Fogarasi Béla, Daruszentmiklós alpolgármestere. Meghívást kaptak mindazon cégek, civil szervezetek képviselői, magánszemélyek, helyi és környékbeli alkotók, akik valamilyen módon segítették az elmúlt évben a máltai önkéntesek munkáját.

A csoport vezetője, Jákli Viktor beszámolóját azzal kezdte, hogy tevékenységüket a kilencszáz éves máltai alapelv irányítja: a hit védelme, a szegények szolgálata. Dunaföldváron immár hárompillérű szerkezettel működik a Máltai Szeretetszolgálat: az önkéntes csoporton kívül a Támogató szolgálat és Tanoda is szolgálja a közös célt.

A huszonhét tagú önkéntes csoport, amely szükség esetén a családtagokkal és az aranytartalék cserkészekkel is kiegészül, sokirányú tevékenységet végzett az elmúlt évben. Legfőbb munkájuk az élelmiszersegélyek gyűjtése és osztása volt. Elégedettséggel beszélt Jákli Viktor az Adni öröm akció sikeréről, hiszen a helyi malom lisztadományát hozzászámítva, nem kellett külön élelmiszert vásárolni.

Jákli Viktor beszámolójában elmondta azt is, hogy az önkéntes csoporton kívül Támogató szolgálat és Tanoda is szolgálja a célt Fotó: L. Mészáros Irma

Mint elmondta, eleget tesznek indokolt egyedi kéréseknek is: így jutott egy kislány szemüveghez, vagy többszöri élelmiszerhez egy olyan család, ahol mindkét szülő súlyos betegséggel küzd. Rendszeresen zsíros kenyeret adnak az iskolában a rászorulóknak. Az önkéntesek és a Meridián tornaklub tagjainak segítségével 2600 Mikulás-csomagot készítettek Böjte Csaba gyermekeinek és kórházaknak a Jendrolovits Gábor vezette erdélyi Mikulás-túrára. Tállai Ferenc segítségével két kamionnyi adomány érkezett Németországból.

Nagyon gazdag volt a programjuk is. A máltások a fő szervezői a templomi búcsú szeretetvendégségének, hozzájárultak a Regős tábor és az Antanténusz néptáncfesztivál gyermekeinek ellátásához, segítettek az adventi programokon, a palacsinta Guinness-rekord-állításban. Jártak zarándoklaton Csíksomlyón, Pilisszántón, Máriagyűdön, részt vettek az alsószentiváni búcsún. Jó a kapcsolatuk a környékbeli települések családsegítőivel, a régióvezetőkkel, a pécsi csoporttal s a német niederaibachi máltásokkal.
A pénzügyi beszámolóból kiderült, hogy a szervezet az önkormányzattól 1,9 millió forintot kapott az elmúlt évben, s ugyanennyit szavaztak meg 2017-re is. Nem sok máltai csoport dicsekedhet ezzel - mondta Jákli Viktor. Összbevételük 5,4 millió volt, ebből mindössze 770 ezret költött a működésre, a többit főként élelmiszervásárlásra és programokra fordította..

Ifj. Csonka Pál példaértékűnek tartja a földvári önkéntesek szép szolgálatát. Horváth Zsolt polgármester felidézte az erdélyi Mikulás-túrán megélt személyes élményeit, s kiemelte, hogy egy csoport csak akkor tud jól működni, ha van motorja. Jákli Viktor sok ügyben lelkesen ostromolja az önkormányzatot. A legfőbb vágyuk és kívánságuk egy székház és raktár, amelyre nagy szükségük van a tevékenységükhöz.

A beszámoló után megválasztották a regionális közgyűlés küldötteit: Jákli Viktort, Vida Ferencnét, Garai Jánost és póttagként Antal Ferencnét. Simon István nyugalmazott református lelkész a máltai segítésről írt saját versével ajándékozta meg a csoportot.
A közgyűlés hivatalos részét finom vacsora és baráti beszélgetés követte. Mert - ahogy Lipták Tamás, a Támogató szolgálat és a Tanoda vezetője mondta - fontos, hogy tudjunk megállni, beszélgetve egymásra is figyelni és lelkileg feltöltődni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!