Hírek

2013.01.22. 15:57

Felújítás miatt leállította egyik kohóját a vasmű

Az előzetes tervek szerint felújításra leállították az ISD Dunaferr Zrt. I. számú nagyolvasztóját. A II. kohó tovább működik.

Pekarek János

Az előre eltervezett módon január 22-ére leállították az I-es számú nagyolvasztót (köznyelven: kohót) az ISD Dunaferr Zrt-ben. A folyamat, mint a cég keddi közleményéből megtudtuk, még vasárnap este elkezdődött. A leállítás célja,  a közlemény szerint, a kohó újjáépítése   amit azonban megelőz a szerkezet lebontása.  Ezt a munkát a kohó személyzete fogja elvégezni, a tervek szerint május végére. Az I-es kohót az MTI információi szerint 2006-ban építették át legutóbb, akkor 48 nap alatt végeztek vele. Május 31-ig 130 nap telik el január 22-től. A közleményből kitűnik, hogy a felújítás tervei még készülnek, az alkatrészek beszerzése sem fejeződött be.

Régi tudósításaink szerint a kohókat eddig akkor állították le, amikor a tervek készen, az alkatrészek a helyszínen voltak. Most mindez azért kap hangsúlyt (olvasóink telefonos és személyes érdeklődései nyomán is érzékelhetően), mert a vasműben sokan attól tartanak, hogy a leállított kohó már nem fog üzemelni többé. A cég közleménye szerint egyértelműen felújítás céljával állították le az I-es számú  nagyolvasztót. Leállítása idején a II-es számú kohó folyamatosan tovább dolgozik  bár ilyen körülmények között a Dunaferr nyersvas termelése mintegy a felére csökken. A hiányt minden bizonnyal az ISD ukrajnai üzemeiből származó bugákkal pótolják addig, a feldolgozó üzemek zavartalan működése érdekében. Arról, hogy miért terveztek szokatlanul hosszú bontási és felújítási időt az I. számú nagyolvasztónál,  szerettünk volna érdeklődni a vasműnél. Szalkay István,   a cégvezető tanácsadója jelentkezésünkre azt a választ adta: ebben a témában egyelőre nem kívánnak többet mondani a közleményben megfogalmazottaknál.

Kedd, 16:13 Az I. kohó leállítása után elkezdődik a berendezés bontása, ami várhatóan május végéig tart, s amit a vasmű saját embereivel végez el: ezzel is biztosítva a nagyolvasztó személyzetének foglalkoztatását. A bontással párhuzamosan folynak a berendezés felújításának előkészületei. Amint valamennyi feltétel teljesül, megkezdődik a felújítás, írja a cég. Az I. kohót legutóbb 2006-ban újították fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!