Hírek

2013.07.25. 21:07

Fogyatékkal élők tábora Nagyvenyimen

Nagyvenyim – Legutóbb három éve látogattunk ki a Szellemi Sérült Testvéreinkért Alapítvány nyári táborába. Jelentjük, a helyzet azóta is mosolygós és változatlan!

Szabó Szabolcs

– Sziasztok, honnan jöttetek? – kérdi Évi, majd rögvest karon fogja fotósunkat és már vezeti is be a tánctérre. A kolléga természetesen mindezzel nem ússza meg, folyamatosan kérdezik, faggatják. Fotómasináját sem tudja kézbe venni...

– Hát így vagyunk mi itt. Minden betérő felé nyitottan és barátságosan – teszi hozzá Regényi Enikő, régi ismerősünk, a Szellemi Sérült Testvéreinkért Alapítvány táborának vezetője. Enikőnek nincs sok ideje beszélgetni, hiszen épp kezdődik a délutáni diszkó, amely mindenkit a táncra hív a venyimi Szent Bernát Arborétumban. „Testvérek! Táncra fel!” – indítja a műsort egy fiatal önkéntes, majd azon kapjuk magunkat, hogy a már említett fotós kolléga a limbó hintóra készül.

Fotók: Lázár Zsolt

Az alapítvány négy évvel ezelőtt kötött egy öt évre szóló szerződést, így még jövőre is itt táborozhatnak az alapítvány védencei, akik főként Pest megyéből érkeznek, az önkéntesekkel együtt közel százan.– Ez nem szolgálat! Mi, akik úgymond segítőként, gondozóként vagyunk itt, rengeteget kapunk a fogyatékkal élőktől. Nyitottak, közlékenyek, barátságosak és nagyon ragaszkodnak mindenkihez, aki pozitívan viszonyul hozzájuk. Éppen ezért az önkéntesek körében egyre több a visszatérő. Sokan még diákéveik alatt próbálták ki ezt a tábort, és most már dolgozó emberként térnek vissza. Itt töltik a szabadságukat, szellemileg és lelkileg egyaránt feltöltődnek – teszi hozzá Regényi Enikő, aki már vissza is tér a tánctérre, ahol egyre többen csatlakoznak az össztánchoz.

A Szellemi Sérült Testvéreinkért Alapítvány több évtizede szervez tábort. A felkarolt fogyatékkal élőknek ez a pár hét az év legfontosabb eseménye, és mindezt tiszteletben tartják a segítő önkéntesek, akik mind azért dolgoznak, hogy Nagyvenyimen is tökéletesen érezzék magukat a táborozók. Kérdés, meddig? Ugyanis az öt évre szóló szerződés lejár, ám mint megtudtuk, az alapítvány szeretné, ha továbbra is Venyim adna otthont a tábornak.

Regényi Enikő táborvezető

Az itt töltött hetek már ismert forgatóköny szerint zajlanak. A már említett heti discó mellett istentisztelet és kirándulás is várja a résztvevőket. A hét leginkább várt eseménye azonban az István, a király című előadás, amely a híres rockoperát idézi meg, a résztvevők szereposztásában. A korábbi évek gyakorlatát követve már fix Koppányok és Istvánok várják a heti nagy fellépést. A tábor negyedik hete most szombaton ér véget, mint Regényi Enikő fogalmazott: már javában tervezik a jövő évi programokat és remélik, hogy hosszabb távon is gyökeret ver majd Venyimen az alapítvány közössége.
Így legyen!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!