Hírek

2015.07.10. 12:58

Főiskola a világűrben

A Dunaújvárosi Főiskola kötelékében dolgozó szakemberek és kutatók is részt vettek Európai Unió és az Európai Űrügynökség közös földmegfigyelő műholdjának elkészítésében. A Sentinel-2A már javában dolgozik.

Szabó Szabolcs

Mint arról korábban egy már olvashattak lapunkban Az Európai Unió és az Európai Űrügynökség közös földmegfigyelő műholdja június 23-án sikeresen pályára állt. A Sentinel 2A egyes részeit magyar cégek építették, a sikeres hazai csapatnak pedig tagja volt a Dunaújvárosi Főiskola kötelékében dolgozó különítmény is.

Az intézmény hivatalos honlapján, a duf.hu-on olvasható tájékoztató szerint a helyi főiskola az alumínium felületek krómmal történő bevonásában, illetve ezek élettartam-vizsgálatában vállalt szerepet.

Sok mindent láttat - A Dunaújvárosi Főiskola az alumínium felületek krómmal történő bevonásában, illetve ezek élettartam-vizsgálatában vállalt szerepet (Fotó: esa.int)

Az utat a világűrbe egy miskolci kapcsolat segítette elő. A borsodi Admatis Kft. a régió egyetlen vállalkozása, amelynek sikerült elnyernie a lehetőséget a Sentinel 2A - a tervek szerint jövő szeptemberben pályára álló Sentinel 2B - megépítésében való közreműködésre.

Az űripari cég a Magyar Űripari Klaszter vezető vállalataként számos hazai alvállalkozót vont be a műhold hetvenféle eszközének megépítésébe, melyek jellemzően a radiátorok, optikai ernyők, kalibrálóernyők és rögzítő elemek részét képezik.

A lapunknak küldött tájékoztató szerint a két és fél tonna tömegű Sentinel 2A feladata a Föld felszínének, felszíni változásainak nyomon követése.

A műholdas távérzékeléssel nyert adatokat elsősorban a környezetvédelem és a katasztrófamenedzsment, a településtervezés és a mezőgazdaság területén használják fel, de a mérési eredmények a tudományos kutatást is szolgálják. A műhold a látható fény 13 különböző hullámhosszán készíti felvételeit. A program különlegessége, hogy az adatok nyilvánosan és ingyenesen hozzáférhetőek lesznek.

Érdemes megemlíteni, hogy idén februártól hazánk már teljesjogú tagja az Európai Űrügynökségnek.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!