Hírek

2017.08.23. 18:25

Gazdag programkínálat a Dunaföldvári Szent István-napi rendezvényen

Egyházi szertartás, meghitt emlékező ünnepség, halászléfőző-verseny, gazdag szórakoztató programkínálat és nagyon sok érdeklődő - ez jellemezte a dunaföldvári Művelődési Központ munkatársai által szervezett Szent István-napi rendezvényt.

L. Mészáros Irma

Mindhárom vallási gyülekezet ünnepi szertartást tartott ezen a napon, majd a hívek és az érdeklődő városlakók István király Templom utcai szobránál a cserkészekkel közösen emlékeztek az államalapító Szent Istvánra. Ezt követte a kenyéráldás - és szentelés.

Németh József, Venesz-díjas séf a színpadra szólította a legjobbakat ezúttal is

A Duna-parton folytatódott a program, ahol délre halászlé illata járta be a parkot, hiszen ott tartották a XX. Halászléfőző Versenyt. Civil szervezetek tagjai, baráti közösségek gyűltek össze, hogy megkóstolják a versenydarabokat. Huszonegy csapat nevezett a jubileumi megmérettetésre, jöttek a halászlé fővárosának nevezhető Bajáról is. A zsűrizést a Szabadtűzi Lovagrend végezte Németh József, Venesz-díjas séf vezetésével. A zsűri nem helyezéseket, hanem arany-, ezüst- és bronzbogrács-díjakat adott ki. Aranybogrács-díjjal három versenyzőt jutalmaztak: Ocsovai Balázst, akit ezzel beneveztek a bajai halfőző fesztiválra és a kalocsai paprikás ételek fesztiváljára. Rajta kívül Király Zoltán és Kollmann Péter bajai halfőzőket is Aranybogrács-díjjal ismerték el. Ez utóbbi szakács vehette át az Arany kupát. Rajtuk kívül kiemelt Ezüstbogrács-díjban részesült Nagy Gábor, a Szent Rókus Borlovagrend csapatának szakácsa, a kiemelt Bronzbogrács-díjat a Vallum Íjász Egyesület séfje, László Zsolt kapta. Délután és az est folyamán időnként ki lehetett volna tenni a Duna-partra a megtelt táblát. Sokan élvezték Csobot Adél műsorát, de még többen voltak kíváncsiak Vastag Csaba zenekarral kísért esti koncertjére.

A díjátadás örömteli pillanatai Fotók: Szer Noémi

A színpadon a nap során felléptek a helyi táncosok. Nagy sikert arattak a Gamila Orientális Tánccsoport látványos koreográfiát bemutató hastáncosai, a Löfan Mazsorett tehetséges lányai, vagy a Zsigec tagjai és a paksi Pódium Táncstúdió táncosai.

Messzire illatoztak a bográcsok, kiváló halászleveket kóstolhattak a zsűri tagjai és a vendégek

Szerencsére az idő kegyes volt, s bár időnként gyülekeztek a felhők, de meg tudták tartani a légi bemutatókat is. Németh Zoltán Európa-bajnok látványos produkciója és a bravúros helikopter-bemutató egyaránt sok nézőt vonzott. A tervektől eltérően a sétarepülés engedély híján elmaradt. A Dunán viszont egész estig közlekedett az érdeklődőkkel a különleges formájú római gálya, amelyet a Györkő Sándor vezette kajak-kenu szakosztály jóvoltából élvezhettek gyerekek és felnőttek. A családok tagjai megtalálták az érdeklődésüknek megfelelő tevékenységet a vízen és a szárazföldön: motorcsónak, sárkányhajó is szerepelt a kínálatban, de íjászkodhattak is a Vallum Íjász Egyesület irányításával, s viszonylag gazdag választékot kínált a vidámpark. Bár kicsit késve kezdték a tűzijátékot, de nagyon sokan nézték végig a hídról és a partról. A fiatalokat még a tűzijáték után is szórakoztatta Sincrane, Dilans & DJ Kriss.

A jól szervezett programokat az önkormányzat és sok vállalkozó támogatásával díjmentesen látogathatta mindenki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!