Hírek

2013.09.21. 08:18

Gyakorolták a mentést

Három járás önkéntes mentőcsoportjainak tagjai esküt tettek, valamint gyakorlatoztak szombaton délelőtt a Szalki-szigeten.

Körmendi Erzsébet

Az úgynevezett rendszerbeállító gyakorlat kezdetén megtartott ünnepélyes eskütétellel megalakultak a dunaújvárosi, a sárbogárdi és az enyingi járás önkéntes mentőcsoportjai. Dr. Galambos Dénes kormánymegbízott köszöntötte a civil szervezetek tagjaiból – például vöröskeresztesekből –, polgárokból és hivatásosokból verbuválódott csoportok tagjait. Céljuk egyértelmű: megvédjék a járás településein élőket, az anyagi javaikat, segítsenek a bajba jutottakon.



A márciusi hóhelyzetben, illetve az árvíznél megtapasztalhatta mindenki, hogy a sikeres védekezés és mentés felkészültséget, összehangolt munkát igényel – ezért van szükség a gyakorlatokra, amilyen például a szombati is volt. Fejér megyében megalakult a Fejér Önkéntes Mentőszervezet idén, és az áprilisban végrehajtott nemzeti minősítő gyakorlaton célként fogalmazódott meg egy olyan összetett képességekkel bíró, ütőképes mentő egység létrehozása, felszerelése és működtetése, amely hatékonyan kezeli majd a megyében és a régióban esetlegesen bekövetkező katasztrófahelyzeteket, felszámolja azokat, megteremti a normál élet visszaállításának feltételeit. E rendszerhez tartoznak a járási önkéntes csoportok is.

– Rendszerbeállító gyakorlat a mostani, és a jövőben minden évben minősítő gyakorlatot tartunk majd. Ezek célja, hogy az önkéntesek és a hivatásosok összeszokott csapattá váljanak, jól tudjanak együtt dolgozni, kommunikálni egymással, a lehető leghatékonyabban intézkedjenek. A mentési gyakorlat alatt minden olyan volt, mint élesben. Az egyik feltételezett viharkárban egy épület tetejét elvitte a szél, a család fedél nélkül maradt, a másik helyszínen összedőlt ház romjai alatt kellett felkutatni lakókat, a harmadik pedig árvízi mentés volt. Mindhárom esetben remekül helytálltak a járások önkéntes mentőcsoportjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!