Hírek

2014.06.30. 15:10

Utcák közötti halászléfőző versenyt hirdetett idén is az egyesület

Baracs - Huszonhétnél talán még több is volt a címben szereplő bográcsok száma. Ennyien neveztek a főzőversenyre, viszont az önkormányzat csapata például kétféle halászlét is készített.

Körmendi Erzsébet

Tóth János, Fehérvári József és Sebestyén Zoltán főzi a kiváló, sokak szerint díjnyertes halászlét a sportegyesület sátránál

Az utcák közötti halászléfőző versenyt a Baracsi Média Egyesület tagjai találták ki és szervezték meg idén is. A rendezvény ötletgazdája, motorja Mezei Zsolt, aki következőket mondta, amikor a motivációról faggattuk:

- Azt vettük észre évekkel ezelőtt Baracsin is, amit nagyon sok helyen tapasztalhatnak, hogy nem beszélgetnek már egymással az emberek, úgy élnek és mennek el egymás mellett az utcán, a boltban, mint városon: szó nélkül. Gondoltuk, kell egy rendezvény. Pontosabban az kell, hogy üljenek egymáshoz jó közel, tárgyalják ki az aktuális problémákat, a falu ügyeit, egyenek, igyanak, mulassanak egy jót. Utána fél évig megint minden rendben megy a faluban, diskurálás nélkül nem múlik el találkozás az utcán ezt a jelenséget megfigyeltük a legutóbbi halászléparti után is.

Az utcák közötti verseny, vagyis a halparti telitalálat volt. Huszonhét csapat nevezett szombaton, és a Faluház melletti parkban több sátor már el sem fért volna, annyian voltak. Pedig nem hirdették meg településen kívülre a program a baracsiaknak szólt, illetve a barátaiknak.

A rácalmási nordic walking klubosok például nagy örömmel jöttek, még túráztak is egy rövidet Baracson a faluház és a horgásztó közötti távon. Fehérvári József invitál a sportegyesület bográcsához, és azt mondja: két éve nyertek és tavaly is helyezettek lettek. Kóstoljam csak meg, baracsi paprikával készült... - a járókelők közben heccelik a főzőmestert, téglaport is emlegetnek...

Az önkormányzat sátránál kétféle tudományt is bemutat Nagy Attila, Kisapostag polgármestere. Egyik filézett halból hagyományos, amivel tavaly ezüstbogrács díjat nyert a kalocsai Paprikafesztiválon. Bár, állítólag, komoly ember nem alaplevesen készíti a halászlét, hanem egybe mindent, fejet is beletéve, dunaiasan Nos, Nagy Attila ilyet is készített, akácfán főzve, ahogyan kell.

- Kisapostaggal közös a hivatalunk, természetes, hogy közös a sátrunk is. Nagyon örülök annak, hogy ilyen sokan együtt vagyunk, és jókat beszélgetünk. Ez a főzési vetélkedés pártállástól függetlenül mindenkiből a legjobbat, legszebben hozza elő - összegez Várai Róbert , Baracs polgármestere.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!