Hírek

2014.02.25. 19:15

Halászat, horgászat...

Dunaújváros - Halászati és horgászati kérdésekről rendeztek szakmai, baráti beszélgetést kedden délután a horgásztanyán.

Pekarek János

Halőröknek és horgászoknak szervezett továbbképzést a Dunaferr Horgászegyesület kedden délután, a Horgásztanyán. Méghozzá valóban első kézből, hiszen a meghívott előadó Csizmadia Csaba, Fejér megye halászati főfelügyelője volt.

Mivel az újvárosi horgászok is tagjai a Közép-Dunamenti Horgászegyesületek Szövetségének, ezért az előadásra (amely valójában baráti beszélgetésnek bizonyult), meghívták sajátjaikon kívül az adonyi, kulcsi, rácalmási halőröket is.

Csizmadia Csaba ismertetőjében előrebocsátotta, hogy a halgazdálkodásról szóló, tavaly decemberben megszületett törvény rendkívül széleskörűen mutatja be a halgazdálkodás feladatait, alapvető szemléletváltozást hozva. Erről most csak annyit, hogy a tavalyi törvény előtt utoljára 1997-ben foglalkozott a törvényhozás a halászattal és a horgászattal.

Az egybegyűltek számára a legérdekesebbek azok a részletek voltak, amelyek a hivatásos halászati őrök és a társadalmi halőrök munkáját ismertetik. A törvény ugyanis előírja, hogy tíz és ötven hektár közötti vízfelületen legalább egy, rendészeti vizsgát tett, hivatásos halászati őrt kell szerződtetni. Mellette öt társadalmi halőr dolgozhat. Ők a korábbi halászati őrök jogaival rendelkeznek de vizsgájuk is olyan szigorú!

Elhangzott, hogy mostantól a fogási napló is hivatalos dokumentum lett: például minden egyes horgászat helyét bele kell vezetni, akkor is, ha a horgász nem fogott semmit. A halőrök, mint elhangzott, elkérhetnek a horgásziratokon kívül fényképes igazolványt is, jegyzőkönyvet vehetnek fel, és fel is jelenthetik a szabálysértőket, segítségül hívhatják a halászati őröket és a rendőröket is.

Számos érdekes szakmai kérdés is felmerült. Például a törvény megkülönböztet őshonos, idegenhonos és idegenhonos, invazív halfajokat. Utóbbiakhoz tartozik például a busa, amit, ha kifogtak, nem szabad visszaengedni a vízbe. De mi van akkor, ha nem szájjal akad a horogra? Akkor megtartani nem szabad...




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!