Hírek

2015.01.09. 16:15

Hét település vezetője is levelet írt a Pentele híd miatt

Dunaújváros – Az érintett országgyűlési képviselők, a Fejér megyei dr. Galambos Dénes és a Bács-Kiskun megyei Font Sándor mellett hét polgármester is közös levélben fordult az illetékes tárcához, hogy a Pentele hidat vegyék ki a január elseje óta csak díjfizetés után használható utak köréből.

Gallai Péter

Dr. Galambos Dénes és Font Sándor hétfőn kereste meg levélben Fónagy Jánost, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárát, s azt kérték, hogy a Pentele híd ismét díjmentes legyen.

Jelenleg mindkét irányból felhajtva a hídra, annak használatához két megyei matrica szükséges. Fotó: Ady Géza

A héten rajtuk kívül Kalmár Pál Solt, Káposztás János Szalkszentmárton, Németh Gábor Tass, Zakar Zoltán Apostag, Szilágyi István Dunaegyháza, Pintér Sándor Újsolt és Vörös Sándor Dunavecse polgármestere közös levelében arról tájékoztatta az államtitkárt, hogy a Pentele hidat két megyei matrica megvásárlásával lehet igénybe venni, mely megítélésük szerint az indokoltnál nagyobb terhet ró a lakosságra. A polgármesterek jelezték, hogy a települések – élve törvény adta lehetőségükkel – a szakszerű és gyors ellátás érdekében a dunaújvárosi kórház területéhez csatlakoztak. Többek között ezért is kérik, hogy fontolják meg az érintett útszakasz díjmentessé tételét, ugyanis a kórházba járó betegek és látogatók számára komoly anyagi terhet jelent az útdíj. Emellett területükről sokan járnak Dunaújvárosba, iskolába, dolgozni, emellett kereskedelmi, szolgáltatási, kulturális igényeik szempontjából is kiemelkedő szerepet tölt be a város.

– A hasonló horderejű döntések előtt célszerűnek tartanánk, ha lehetőségünk nyílna a széleskörű egyeztetésre azért, hogy a társadalmi problémák elkerülhetőek legyenek, érvekkel tudjuk alátámasztani egy döntés szükségességét – zárták kérelmüket.

A kritikák ellenére marad a január 1-jétől érvényes útdíjrendszer, lesznek korrekciók, de érdemi puhulásra senki ne számítson – erről Fónagy János a nol.hu-n csütörtökön megjelent interjúban beszélt. Elmondta, hogy a rendszer működését folyamatosan figyelemmel kísérik, és ahol az indokolt, a módosításokat végrehajtják.

Fónagy szerint a megyei matricák területi érvényességének dolgában kell tisztább helyzetet teremteni: – Én már december elején felvetettem, életszerűbbnek tartanám, ha a matrica mindig a következő megye első útba eső autópálya-lehajtójáig lenne érvényes. Hozzátette: – Jogosnak tűnnek a megyehatárok felett is átívelő Duna hidak dupla díját firtató felvetések. És amellett sem lehet szó nélkül elmenni, hogy néhány száz méter fizetős útszakasz miatt az ország kapujának számító repülőtérre sem lehet matrica nélkül eljutni. Összesen öt-hat, könnyen orvosolható hibáról beszélhetünk. Ennek az ügynek nagyobb a füstje, mint a lángja – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!