Hírek

2014.05.25. 19:20

Parázs Varázs - Ízvarázslók randevúja a Duna-parton

Ezrek látogattak el idén is a Parázs Varázsra. Házi gasztrobravúroktól a BL-döntőig. Izgalmak sokasága.

Szabó Szabolcs

Lehet-e még újat mondani, írni a Parázs Varázsról, amely tíz esztendeje töretlenül vezeti a városi népszerűségi versenyt és rendre ezreket vonz az alsó Duna-partra? E kérdésre a válasz egyértelmű: a Parázs titkáról már sokszor és sokan értekeztek, tesszük ezt a következőkben mi is és évről évre érdemes dokumentálni a történéseket. Ezúttal is e nyomvonalon indulunk el.

A délután négyre rendelt ünnepélyes tűzgyújtás alkalmával Cserna Gábor remek jósnak bizonyult, hiszen megjövendölte, hogy a DPASE már szombaton este a feljutást ünnepelheti. Így is lett, ám addig volt még jó pár ízes óra.

Minden a szokásos rendben zajlott. A korábban lefoglalt 300 (!) asztalhely közül csak 6-7 maradt üresen, a szorgos sütők és főzök pedig elkezdték a munkálatokat. Akik korábban érkeztek a hivatalos nyitánynál, az szemlézhette, hogy jó pár egység privát Parázs Varázst nyitott a közeli tűzrakó egységeknél, így voltak olyanok, akik már az ebédjüket is a bogrács javából kanalazhatták.

A Solti Bikák, azaz: Szabó József, Vincze Péter, Jáki Tóth Péter, Zsidó László. (Fotó: Ady Géza)

Nem reprezentatív felmérésünk szerint a Parázs gasztronómiai kínálata évről évre bővül, elég itt csak a lenti hasábokon részletezett harcsapacal említeni, ám szombaton is sokan próbálkoztak különlegességekkel.

A rutinosabb csapatoknál már érződött az évek során kialkudott és szorgosan felépített taktika. Volt, aki a salátának valót aprította, mások a tökéletesen izzó parázsért feleltek, megint mások pedig az előre pácolt húsokat emelték a tárcsára, vagy épp szalonnát szeletelték.

A nagyszínpadon egy brazil dobshow szolgáltatta a parázs hangulatot és a standokon a büfések is megkezdték a hosszan tartó nyitva tartást.

Házi sörök, borok, pálinkák cseréltek gazdád egy kortyolásra, megbonthatatlan barátságok első alapköveként.

A helyszínen üzemelő rádió szünet nélkül zúgta a megjelentek kívánságait, valamint lapunk felhívását, miszerint: a [email protected] e-mail címre vártuk és még várjuk a csapatok közös fotóit.

Ahogy telt az idő egyre csalogatóbb illatok telítették meg az alsó Duna-partot, ahol egy családi hétvégéhez méltón minden korosztály képviseltette magát.

Lapunk munkatársai szorgalmasan rótták a köröket, kóstoltunk, társalogtunk és rengeteg olyan emberrel találkoztunk, akik távoli településekről érkeztek a Parázsra. Jöttek sokan a fővárosból, a megyeszékhelyről, Budapestről, de szinte az ország minden tájáról érkeztek csapatok.

– Négy évvel ezelőtt egy dunaújvárosi ismerősünk hívott el minket, azóta minden évben itt vagyunk. Már többször is beszélgettünk erről a férjemmel, és őszintén megvallva irigyeljük ezt a közösségi eseményt Dunaújvárostól, mondta a Dombóvárról érkező Szabó Anna.

Koraeste a zsűri munkához látott és szorgosan ízlelte végig az ételremekeket. A Parázs Varázst idén is számos sport és ügyességi verseny is körítette, ennek eredményeit lapunk későbbi számában közöljük majd.

Összeségében idén is egy remek hangulatú Parázs Varász résztvevői lehettünk és bízunk benne, hogy a következő évtized is hasonlóan sikeres lesz.

Három nap, határtalan élmény

Talán kevesen tudják, de országos szinten is egyedülálló programsorozattá nőtt az utóbbi évtizedben a háromnapos Családi Hétvége. A rendezvény pénteken koncertekkel indult majd szombaton már a ínyesmestereké volt a főszerep, vasárnap pedig gyermeknapra várták a családokat az alsó Duna-parton.

Gyomorból a rekordot

Ötszáz adag harcsapacalt osztottak szét a szombati Parázs Varázson. Rekord született!

Büszkén húzhattuk ki magunkat szombaton délután a Parázs Varázs egyik standján, hiszen lapunk elsőként adott hírt arról, hogy egyedülálló rekordra készül Ifj. Szalka József és csapata, akik közel száz kilónyi harcsapacalból készültek perkeltet főzni a Parázs közönségének.

A rekordot hivatalosan is rögzítette Sebestyén István, a a Magyar Rekordok regisztrátora, akik lapunknak elmondta:

– Ez egy minden tekintetben egyedülálló kezdeményezés, hiszen e gasztronómiai ínyencségről a lakosság döntő többsége még nem is találkozott. Évente 60-70 rekordot rögzítünk, és el kell mondanom, hogy ez a csapat igazán kitett magáért, hiszen komolyan vették vállalásukat és egy páratlan eseménnyel ajándékozták meg e közösségi sütögetés közönségét.

Lapunk munkatársa többször is szondázta a harcsapacal-sátor körül szemlélődőket, akik kíváncsian várták, mikor is kóstolhatják meg a különleges perkeltet.

Az előkóstoló József az elsők között ízlelhette meg a pacalt

A közösségi tálalás előtt haltepertővel is kínálták az éhezőket, majd Sebestyén hitelesítő 114 kilónyi pörköltet tett a mérlegre a segítőknek köszönhetően, majd több mint 500 adag ételt osztott ki a csapat.

Másnap Szalka Józseftől érdeklődtünk: – Kemény erőpróba volt, több hónapon át dolgoztunk azon, hogy minden sikerüljön. Remélem sikerült népszerűsítenünk e remek ételt és a magyar halgasztronómia remekeit. Olyanok is gratuláltak, akik életükben még pacalt sem ettek, most pedig ráéreztek erre az ízvilágra. Jövőre is vannak már terveink. Haltepertő-rekord például még nincs, már dolgozunk az ügyön...

Dráma a döntőben

A tavalyi évhez hasonlóan ismét a Parázs Varázs napjára esett a nemzetközi klubfutball legfontosabb mérkőzése.

– Csak az Atletic! – hangzott fel már vagy még nem annyira szomjas torokból szombat délután, ám ekkor még órákra voltunk a nemzetközi klubfutball legfontosabb mérkőzésétől.

Figyelő tekintetek – ezreket vonzott a szombati BL-döntő (Fotó: Ady Géza)

A szombatra rendelt idei BL-döntőn két madridi, a Real és az Atletico csapott össze Lisszabonban és a derbi több ezer nézőtt vonzott szombat este a Parázs Varázs alkalmi arénájában is.

A reakciókból és a hang-erőből ítélve a Real-hívek voltak többségben, ám sokan megkönnyezték, amikor a rendes játékidő utolsó percében a Real Madrid egy szögletből szerzett fejes góllal egalizálta az állást, majd a ráadásban elhozta a kupát.

A szurkolók a BL-döntő végén sem maradtak ünneplés nélkül, hiszen nem sokára befutott a DPASE csapata, amely jövőre már az első osztályban játszik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!