Hírek

2014.04.15. 19:30

Katasztrófavédelmi vetélkedő harminchárom csapattal

Kedden a radari atlétikai csarnokban rendezték meg a felmenő rendszerű, ifjúsági katasztrófavédelmi vetélkedőt.

Gallai Péter

A rossz időjárás, illetve a sár miatt a Szalki-szigetről erre a fedett helyre költözött a megmérettetés, amelyre végül a jelentkező iskolai csapatok közül harminchárom, négy főből álló együttes érkezett kísérőikkel. A város szinte valamennyi intézménye mellett a helyi katasztrófavédelmi kirendeltség illetékességi területéről is jöttek versenyzők, így Lajoskomáromból is. A fiatalok két kategóriában – általános iskola felső tagozat és középiskola – versengtek egymással. A gyakorlati feladatok során több állomásos akadálypályát kellett leküzdeniük: építettek homokzsákból nyúlgátat, volt „mocsárjárás” és rádiós ügyességi pálya, cipeltek sérültet hordágyon, s szó szerint vakon meg kellett bíznia a társába annak, akit leragasztott gázálarcban irányítottak a helyes út felé a kordonok között.

Ám ezzel még nem ért véget a feladat, az elméleti részben egy óra alatt száz kérdésre kellett felelni, amelyet a katasztrófavédelem a társhatóságokkal közösen állított össze a versenyre.

Ottjártunkkor Végh Ferenc, a Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője kalauzolt körbe. Az alezredes elmondta, hogy kategóriánként az első három-három csapat jut tovább a megyei döntőbe, amit a jövő héten rendeznek meg Székesfehérváron. – Öröm látni, hogy milyen sok lány nevezett, a gyakorlati feladatokat úgy állítottuk össze, hogy azokat ők is el tudják végezni minden gond nélkül – tette hozzá, majd megsúgta, hogy például az éppen árvízi nyúlgátat építők munkájának eredménye nem a legtökéletesebb, ugyanis nem mindegy, hogy a zsákok milyen formában vannak összetömörítve.

A viadal egyébként nem csak a versengésről szól, hiszen ennek keretében olyan tudásra tehetnek szert a fiatalok, amit az előbbi példából kiindulva, mondjuk egy árvízi védekezés esetén hasznosítani tudnak.

Míg a gyakorlati részben elsősorban ügyességre volt szükség, a tesztre bizony nem ártott felkészülni, hiszen olyan kérdések is szerepeltek: melyek az üvegházhatást okozó gázok, mikor lehet biztonságban jégre menni, milyen eszközök szükségesek egy tűzoltó sugár szereléséhez, mi a különbség a rablás és a lopás között, vagy mi a magyar természetvédelem címermadara.

A verseny végeredménye, általános iskolások: 1. Lajoskomárom, 2. Mezőszilas, 3. Dég. Különdíj a legjobb elméleti tesztért: Dózsa iskola Dunaújváros.

Középiskolások: 1. Dunaferr, 2. Széchenyi, 3. Dunaferr. Különdíj a legjobb teszt-ért: Petőfi iskola, Sárbogárd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!