Hírek

2016.05.25. 16:35

Összesen 10 ezer darab előnevelt kecsegét telepítettek a Dunába

Adony-Rácalmás-Dunaújváros - Új lakókkal gyarapodott a nagy folyó halállománya az újvárosi kompkikötőnél szerdán.

Tőke Katalin

Összesen tízezer darab előnevelt kecsegét telepítettek szerdán a Dunába Adony, Rácalmás és Dunaújváros horgászvizein a Közép-Duna-menti Horgászegyesületek Szövetségének tagjai.

A szép szám valójában szemmel (legalábbis a telepítés közben) alig látható halmennyiséget jelent, hiszen ezek a kis kecsegék alig ujjnyi hosszúságúak voltak - amint az a külön olvasóink kedvéért beállított felvételen, a halőr tenyerén látható.

Íme, két kecsegeivadék a halőr tenyerén, telepítés előtt...

Ennek ellenére ez a tájjelegű, a Dunában őshonos hal igencsak felcsigázza a környékbeli horgászok fantáziáját. Nem utolsósorban azért, mert e manapság szerfölött ritka halfajta visszatelepítésével már hosszú évek óta kísérleteznek - mindeddig nagyon szerény sikerrel. Ami nagyjából azt jelenti, hogy látják, amint a kecsege-ivadékok elúsznak a folyóban - aztán többé nem találkoznak velük.

Valószínűleg a rablóhalak és a kormoránok fogyasztják el a kis kecsegéket, amik így hiába kecsegtetik jó fogással a környékbeli horgászokat.

Talán a mostani telepítés jelenti majd az áttörést. A roppant elevennek és mozgékonynak tűnő ivadékok a rétimajori Aranyponty Zrt. tavaiból érkeztek. Úgy tűnt, hogy az utazás nem viselte meg őket túlságosan: már a vízbe engedés utáni másodpercekben otthonosan úszkáltak az egykori kompkikötő vizében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!