Hírek

2014.09.10. 15:30

62-es út: két szakasz télre elkészül

Dunaújváros - Ütemterv szerint halad a 62-es főút 11.5 tonnás burkolaterősítése és szélesítése Dunaújváros és Székesfehérvár között. Sőt, a rossz idő ellenére egyes részeken a tervezettnél gyorsabban haladnak.

Gallai Péter

A beruházás idén márciusban kezdődött, méghozzá egyedi technológiával, hazánkban először itt alkalmazza teljes főúti hosszban a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a helyszíni hideg remix eljárást. Ennek előnye, hogy egy új úttal egyenértékű, de háromszor hosszabb élettartamú pályát építenek, fele annyi munkaidővel, száz százalékos újrahasznosítással és környezetbarát módon. Az eljárás során a meglévő aszfaltrétegeket nem bontják fel nem szállítják el egy lerakóhelyre, hanem cement, finom szemszerkezetű anyag és víz hozzáadásával a helyszínen egy speciális, 30 tonnás remixelő gép segítségével bedarálják.

Németh László (b) és a munkagéppel Lepsényi Ferenc dolgozik - a főutat többek között kiszélesítik és kanyarodó sávokat is építenek

A nettó 7,09 milliárd forint értékű beruházás - ennek nyolcvanöt százaléka uniós forrás - jelenlegi állásáról Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője adott tájékoztatást:

- A vállalkozó ütemterv szerint halad, sőt, egyes részeken gyorsabban is a tervezettnél. Folyamatosan készíti elő az aszfaltozáshoz a szakaszokat. Kialakították a csapadékvíz elvezetést biztosító árkokat, kivágták a szélesítéssel érintett erdősávokat, a padkaelbontásokat követően elkészültek a már kiszélesített földművek. A téli időszakra várhatóan a Dunaújváros M6 és a Perkáta Szabadegyháza szakasz teljesen elkészül, a többi szakaszon pedig kötőrétegen haladhat majd a forgalom a tengelyvonal felfestésével, hatvan kilométeres sebességkorlátozással.

Több szakaszra bontva végzik a teljeskörű rekonstrukciót

A teljes rekonstrukció mellett még egy beruházás zajlik a 62-es főúton, ami az M7-es autópálya feletti hidat érinti, de ez már a Magyar Közút Nonprofit Zrt. égisze alatt fut. Pécsi Norbert Sándor kommunikációs osztályvezető kérésünkre részletes tájékoztatást adott a kivitelezésről.

- Társaságunk beruházásában felújítási munkákat végeztetünk a kezelésünkben lévő 62-es főút M7-es autópálya fölötti hídján. A munkálatok természetesen tervezetten indultak el, de függetlenül a 62-es út több szakaszon is zajló felújításától. A beruházást egyébként a híd szigetelésének állapota indokolta, ami igen fontos eleme az átkelőnek, hiszen ha az nincs megfelelő állapotban, akkor a műtárgy korrózióvédelme és élettartama is jelentősen lerövidülhet. A mintegy nettó 21 millió forintos költségből megvalósuló rekonstrukció során a kivitelező így kicseréli a burkolatot és a szigetelést is a hídon. A felújítás során félpályás lezárás mellett napközben jelzőőrös, éjszaka pedig jelzőlámpás forgalomterelés van érvényben, amelyek legkésőbb október 15-ig tartanak majd. A munkákat szerettük volna a nyáron elkezdeni a kivitelezővel, de speciális technológiáról beszélünk, amit kevés cég tud elkészíteni, így a kapacitása korlátozott volt a vállalkozónak, ezért indult csak el szeptember 1-jén a felújítás.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!