Hírek

2016.10.03. 14:50

A lyukakat stoppolták, kimaradt szálakat behúzták

Dunaújváros - A kivarró szó hallatán öltögető szakköre gondol az ember, holott ennél felelősségteljesebb a tartalom: az egykori fésűsfonoda részlegéről van szó.

Körmendi Erzsébet

A hajdan volt Magyar Posztógyár Dunaújvárosi Fésűsfonodájában lányok és asszonyok csoportja dolgozott a nyers szövet javításán, lyukak stoppolásán, kimaradt szálak behúzásán.

Ők voltak az úgynevezett kivarrósok, akik közé nem lehetett csak úgy bekerülni.

Összejöttek a kivarrósok. Középen elöl a találkozó főszervezői guggolnak: Aschenbrenner Gáborné Gebhart Éva és Vári Erzsébet, mögöttük pedig  baracsi olvasónk, Katona Mihályné Erzsike Fotó: Zsedrovits Enikő

Vári Erzsébet például azt mesélte a szombati találkozójukon, hogy először elhelyezkedett a Vegyesipari Vállalat ládagyárban és pakolta a ládákat egy ideig azért, hogy idővel átkérhesse magát a cég másik telephelyére, a kivarrósokhoz - vagy ahogyan még nevezték őket - a műstoppolók közé.

Nem mostani a történet: a hatvanas évek közepe táján kezdték, és a nyolcvanas években megszűnt a fonoda. Utána dolgoztak több helyen, de a szívük kivarrós maradt.

Fillérekért görnyedtek az anyag felett naphosszat, szemük tönkrement - de fiatalok voltak, és fantasztikus a csapat, mondja Aschenbrennerné Gebhart Éva és Katona Mihályné Erzsike. Büszkék rá, hogy ennyi idő után is összejön a műszak, felidézik a múltat - egyikük sem hagyná ki a kivarrós találkozót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!