Hírek

2013.09.24. 17:10

Kórustalálkozóra készülnek

Ötödik alkalommal rendezik meg Mezőfalván a Dréta Antal Egyházzenei kórustalálkozót október 5-én, szombaton. A Mezőfalvi Nőikar meghívására két kamarakórus és egy nőikar érkezik Mezőfalvára.

Horváth László

Ötödik alkalommal rendezik meg a Dréta Antal Egyházzenei kórustalálkozót október 5-én, szombaton. A Mezőfalvi Nőikar meghívására két kamarakórus és egy nőikar érkezik Mezőfalvára.

A dunaújvárosi Viadana Kamarakórus, a székesfehérvári Vox Mirabilis Kamarakórus, a Nagyvenyimi Nőikar és a házigazda Mezőfalvi Nőikar mellett a koncerten közreműködnek az általános iskola művészetoktatásában tanuló zenész növendékek. A házigazda nőikar vezetője Nyulasiné Lakos Angéla elmondta: – Idén ötödik alkalommal rendezzük meg a Dréta Antal nevével az egyházzenei kórustalálkozót. Október ötödikén a templomi búcsú előestéjén tartjuk meg az ünnepi koncertet. Mezőfalva önkormányzata egy vándordíjat alapított öt évvel ezelőtt.

A Mezőfalvi Nőikar még nem volt olyan szerencsés, hogy őrizhesse ezt a díjat. Eddig két alkalommal a Viadana Kamarakórus, egyszer a Sárbogárdi Huszics Vendel kórus, és egyszer a dunaújvárosi BonaVox Nőikar vihette haza a találkozó vándordíját. Szakmai zsűri dönt a díj odaítéléséről, melynek állandó tagja dr. Nemesné Tichy Rita a Mezőfalvi Nőikar alapító karnagya. Az értékelés különlegességét az adja, hogy maguk a kórusvezetők is leadhatják szavazataikat. Nem produkciót díjaz a zsűri, hanem összességében vizsgálja az előadást.

 

A tavalyi találkozón a Mezőfalvai Nőikar együtt énekelt vendégeivel a Dréta Antal szobornál (Fotó: Horváth László)



- Idén is vegyes műsort állítunk össze. A találkozó jellegéből adódik, hogy egyházzenéről téma, ilyen jellegű műveket hallhatnak a vendégek.. Az akusztika szempontjából szerencsésebb a lenti oltárnál szerepelni. Ennek az az ára, hogy nem a templom orgonáján kísér minket Bodolai György, hanem egy jóhangzású elektromos zongorán. Idén Kodály Zoltán Tantum ergo című művéből két tételt adunk elő. Ez lesz az újdonság! Természetesen a régebbi darabokból is felcsendül egy válogatás – tette hozzá a vendéglátó nőikar vezetője.Egy kórustalálkozót megszervezni és lebonyolítani nem kis feladat. A nőikarnak sok segítője akad a településen.

Nyulasiné Lakos Angéle szerint: - Tulajdonképpen három szervezője van a találkozónak. A szakmai részt végzi a házigazda nőikar, mi segédkezünk például a zsűri és a meghívott kórusok listájának összeállításában. A művelődési ház a másik szervező, vezetője, Ijjas Gizella az oklevelekről, virágcsokrokról és egyéb szervezési dolgokról gondoskodik. Az önkormányzat részéről mindig nagyon színvonalas vendégfogadásban részesülünk, és ezt minden alkalommal a vendég kórusok is megjegyzik és megköszönik. Rendszeresen elhangzik például, hogy Mezőfalván nagyon nagy szeretettel és odafigyeléssel találkoznak a látogatásaik során.

A helyi katolikus egyházközösség is szervezője az eseménynek. Kristofory Valter atya köszönti a megjelenteket, valamint Dékány Árpád Sixtus zirci főapát lesz a rendezvény díszvendége.Végezetül essék szó arról is, hogy a Mezőfalvi Nőikar két minősítést szerzett eddig: a kvóta minősítő rendszer alapján 2007-ben ezüst, 2010-ben arany minősítés kapott a szakmai ítészektől. Mégpedig megérdemelten.Október 5-én, 16 órakor mindenkit szertettel vár a mezőfalvi együttes a Dréta Antal Kórustalálkozóra, ahol minden alkalommal összkari mű is felhangzik Kurucz Gergely karnagy vezetésével. A rendezvény zárásául a résztvevők Dréta Antal mellszobránál helyezik el a tisztelet virágait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!