Hírek

2013.07.14. 22:00

Követek a műteremben

Idegenforgalmi célpont lett a közelmúltban a Kultúr köz 3. szám alatt található E-Műteremgaléria. Brazil és nigériai betekintők.

Szabó Szabolcs

Bevezetésként egy kis történelem: Nigéria és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok története az 1964-es esztendőre nyúlik vissza: azóta van Nigériának Magyarországon diplomáciai képviselete. Nigéria érdekeit ezt megelőzően Varsóból, Lengyelországból, majd később Belgrádból, Jugoszláviából képviselték, mielőtt 1992-ben létrejött volna a budapesti képviselet. A budapesti nagykövetség jelenleg egyidejűleg akkreditált Szerbiába, Szlovéniába, Horvátországba és Bosznia-Hercegovinába is.

Gyuricza Gábor 2010 óta köztisztviselő, a brazíliavárosi magyar nagykövetség konzuli osztályán dolgozik, mellette Reisch György korábbi dunaújvárosi evangélikus lelkész Móder Rezső kiállítótermében (Fotó: Lázár Zsolt)

Mindezzel bizonyára tisztában van Lamidi Ajayi Kutemi úr is, aki jelenleg a hazánkban állomásozó nigériai követség pénzügyi attaséja. Lamidi úr visszajáró vendég Dunaújvárosban, hiszen rokonai is élnek városunkban. Lamidi úr nyitott ember, így felkeltette érdeklődését a Pentelén, a Kultúr köz 3. szám alatt működő E-Műteremgaléria és a hozzá tartozó Móder Rezső igazgatta szoborpark is.

A Munkácsy-díjas alkotó a közelmúltban fogadta műtermében Lamidi urat, akinek nagyon megtetszett a különleges hangulatú szoborpark, és Móder felkérésére kísérőivel rövid fémzenei koncertre is vállalkozott. Hallgatósága szerint ugyan van még mit tanulnia a fémzenélésről, ám Lamidi úr megígérte, hogy mindent elkövet majd a dunaújvárosi művészek nigériai bemutatkozásáért.

Móder Rezső (Fotó: Lázár Zsolt)

Lamidi úr látogatása mellett Gyuricza Gábor, a brazíliavárosi magyar nagykövetség konzuli osztályán dolgozó szakember is tiszteletét tette a Kultúr közben. A külügyi szakembert elkísérte Reisch György, korábban Dunaújvárosban szolgálatot teljesítő evangélikus lelkész is. A jeles vendégek a szoborparki túra után megtekintették a Móder-művek legújabb alkotásait, és megegyezés született egy Brazíliában rendezendő Móder-tárlatról is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!