Hírek

2013.03.05. 16:17

Közeledik a tavasz - Mindenfelé készülődésre, rendrakásra bukkantunk

Dunaújváros - Hosszú tél után beköszöntő szikrázó napsütésben senkinek nincs kedve zárt helyen ülni. Íme, körképünk!

Pekarek János

Tonka Barbara és testvére, Kevin az Erkel kert játszóterén, kedd délután a napsütésben, de óvatosságból még meleg ruhában hintáztak

Minden jel szerint megjött a tavasz  bár a mi szerencsénket ismerve, könnyen lehet, hogy mire ezt olvassák, már hó fog esni... De kedden akkor is legalább olyan gyönyörű napsütés volt, mint hétfőn, és az elmúlt hónapok ónos égboltjai, ködös nappalai után ez, úgy láttuk, valóságos megváltást jelentett a hétköznapi utca emberének. 

Meg a játszóterek gyermekeinek! Nézzék csak a hároméves   Tonka Barbarát és hatéves testvérét, Kevint az Erkel kerti játszótéren! Önfeledt szórakozásukhoz aligha szükséges kommentár. A gyerekzsivajnál szebb tavaszi háttér pedig valószínűleg egyáltalán nem létezik...
Napsütötte körjáratunk során mellőztük az időjósok azon zord kijelentését, hogy március 15-én kemény tél lesz.

Ahogyan arról a minap volt szerencsénk beszámolni, a város alatti Duna-parton is megkezdődött a tavaszi rendrakás: a Partvédelmi Vállalat dolgozói fákat ültettek, a csemeték mellé karókat vertek, lezárták a városi nagy szabadtéri rendezvények területét az illetéktelenül behajtó autósok elől, és még kerti padokkal, asztalokkal is kedveskedtek a sétálóknak az öböl kijáratának közelében.


Hasonló ténykedésen kaptuk a DVG Zrt. erdészetének dolgozóit és alvállalkozóit: ők a 6. számú főút mellett, a vasútállomáshoz vezető körforgalmi csomópont mellett újítják az országutat kísérő erdősávot. E tipikusan tavaszi munka során egy elöregedett akácerdőt vágtak ki, munkagépekkel kiemelték a tuskókat, végigtárcsázzák az 1,3 hektáros területet, majd csütörtökön már ki is ültetik a leendő  új erdő facsemetéit. Ennek az erdőnek a fő fája a hazai fajok egyik legszebbje, a kőris lesz, míg elegyfaként juhart és hársfát ültetnek ki. Reméljük, hogy a közeli, a 6. főút másik oldalán látható  friss telepítésekhez hasonlóan ezt a sokkal forgalmasabb helyen lévő fiatal erdőt is óvni, védeni fogják a közlekedők és a városlakók. 

A város parkjaiban is megkezdődött a tavaszi munka: tisztítják, takarítják a gyepet, a virágágyásokat, és a civil parkgondozók, az ablak alatti kiskertek gazdái is megjelentek pár négyzetméteres birodalmukban, újra széppé varázsolni parcelláikat a hosszú tél után. 

Ha mégannyira hideg napok is várnak még ránk márciusban, ez a jó pár napsütéses óra  máris feloldotta a téli zárkózottságot: mintha a járókelők is vidámabbak lennének!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!