Hírek

2016.02.02. 18:10

Gyűjtésbe kezdtek a nagybeteg kétéves kisfiú, Bence gyógyulásáért

Dunaújváros - Egy dunaújvárosi fiatal kezdett gyűjtésbe a legnagyobb közösségi oldalon, hogy egy kétéves, nagybeteg kisfiú őssejtbeültetését támogassák. Felhívására rajzokat, festményeket, fotókat ajánlottak fel, amelyekre licitálni lehet.

Gallai Péter

Az emberekből nem halt ki az önzetlenség, az, hogy egy nemes és jó ügy mellé álljanak, megmutatkozott a Pecsét István javára indított gyűjtés és hatalmas összefogás révén is. Azonban, sajnos, nem csak ő szorul segítségre, sokan mások is - gyerekek és felnőttek. Közte egy pécsi rendőr családja, ahol harmadik gyermekük, a kétéves Fritz Máté Bence születése óta hatalmas akarattal küzd betegségeivel, szülei pedig mindent megtesznek gyógyulása érdekében. Szeretetből, törődésből, odafigyelésből, mosolyból nincs hiánya a kisfiúnak, egy-egy nehezebb napon sem, amikor fájdalmai vannak. A könnyek akkor jönnek, amikor ő alszik. A kisfiú most is éppen beteg, ismét, sokadjára. Hétfőn mentő vitte kórházba. súlyos tüdő- és gégegyulladással. - Tudjuk hogy felépül és hamarosan minden rendben lesz - mondta édesanyja.

Edó munkáiból hétfőn nyílt kiállítás a Rosti iskolában, itt is lehet vásárolni, ez a bevétel is a kisfiú gyógykezelését segíti

Fritz Máté Bence 2013. december 15-én született császármetszéssel, 31. hétre, korai burokrepedéssel és egy nagyfokú fertőzéssel. Később jött a megrázó hír: agykamra tágulat, agyvérzés, valamint olyan oxigénhiányos állapot következett be nála, aminek következtében az agykamra körüli fehérállomány egy része elhalt. Most, még mindig nem tudja rendesen tartani a fejét, nem forog, nem kúszik, nem tud állni, járni, mint vele egykorú társai.

A család kupakgyűjtésbe kezdett, de rengeteg darabra van szükség, hogy sikerüljön összegyűjteni a három őssejtbeültetéshez szükséges, egyenként 4 millió forintot. A beavatkozást Ausztriában végeznék - ez lehet a reménysugár Máté gyógyulásához.

Ma már nincs az országnak olyan pontja, ahol ne gyűjtenék a kupakokat a kisfiúnak. De vannak, akik ennél is többet szeretnének tenni. A facebook közösségi oldalon működik a több mint 46 ezer tagot számláló RajzMánia nevű csoport Bihari László vezetésével, amelynek egyiktagja, a Rosti iskolában dolgozó, Edó becenéven rajzokat készítő firkász - saját munkáit firkának nevezi - , aki több társával létrehozta a RajzMániás Angyalok nevű csoportot, s már többször szerveztek jótékony akciót. Edó koordinálásával, sok dunaújvárosi és környékbeli alkotó részvételével most Máténak kezdtek külön gyűjtésbe. A művészek saját munkáikat ajánlották fel licitre, minden tétel 1500 forintról indul és 500 forintonként lehet emelni az összeget. Az már mindenki lelkiismeretére van bízva, hogy a nyertes összeget ki is fizeti.

- A hétfői állás szerint 177 felajánlás érkezett és 776 ezer forintnál járunk - mesélte lapunknak boldogan Edó, aki a beszélgetés elején kérte, ne fotózzuk és polgári nevét se írjam le, mert a történetben nem ő fontos. Hanem a nemes ügy!

- Beszéltem Máté szüleivel, s megtudtam, egy beavatkozásra már összegyűlt a pénz, de kettőre még hiányzik. Akkor döbbentem meg azon, hogy kupakokból akarják megmenteni a saját gyerekük életét! Ilyen nincs! Miközben stadionok épülnek milliárdokból, ennek töredékéből lehetne segíteni egy csöpp kisgyereknek. Ugyanis állami támogatást nem kapnak. Csak érzékeltetésül: egy kiló kupak ára 330 forint, nemrég 330 ezret szedtek így össze, ami óriási teljesítmény. Munka és firkálgatás mellett vezetem, koordinálom a licitet, ami január 6-án kezdődött és február 6-án éjfélkor zárul. Fontos, a művészek önzetlenül és tiszta szívvel csatlakoztak, ebből senkinek egy fillér haszna nincsen. Nekem csak egy rajz, amit felajánlottam, ezt bármikor újra megcsinálom, de Máté nem biztos, hogy túléli a holnapot.

Kérdésünkre Edó azt mondta, konkrét célja a gyűjtéssel az is, hogy bebizonyítsa, létezik önzetlenség, amiért cserébe nem várnak semmit. - De, mégis! Ez a kisfiú legyen egészséges! - tette hozzá.

A kupagyűjtő helyek listáját böngészve a környéken legközelebb Dunaföldváron találtunk leadópontokat. Aki segíteni szeretne a kisfiún, az a Kossuth L. u. 13. szám alatti, Gumiipari Szövetkezet élelmiszer- és ruházati boltjában, a Gábor boltokban (Jobbágyősök-Kereszt utca sarka és Dózsa György utca), a Kati Virágboltokban (Árpád u 1, Kossuth u. 10.), a Hunyadi parkban (volt laktanya) Jákli Viktor húsboltjában.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!