Hírek

2017.03.23. 22:15

Kutyaterápiás bemutató és előadás Dunaújvárosban

Dunaújváros - A Tavaszi Pedagógiai Napok előadássorozatában tegnap Nándori Erika gyógypedagógus tartott előadást és kutyaterápiás bemutatót a Margaréta óvoda konferenciatermében.

Balla Tibor

Gyenes Józsefné a Dunaújvárosi Óvoda intézményvezetője nem titkolja, a Tavaszi Pedagógiai Napok sorozatába azért illesztették be a kutyaterápiás előadást és bemutatót, hogy az arra nyitott óvónők megismerkedjenek a módszerrel, az azzal elérhető eredményekkel, hogy aztán később bevezethessék a Dunaújvárosi Óvoda tagintézményeiben is. Az eredmények ugyanis rendkívül látványosak.

Lucy és Merlin a Csiga-Biga Mozgás- és Képességfejlesztő Alapítvány vizsgázott kutyái nagy sikert arattak az óvónők között a tavaszi pedagógiai napok rendezvénysorozatában

Nándori Erika, az előadó gyógypedagógus a Móra Ferenc Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben dolgozik, és a kutyák elkötelezett barátja. Ebből fakadóan leginkább a saját szakterületén elért eredményekről tud beszélni, amelyeket az autista és az Angelman-szindrómás (elsősorban neurológiai tünetekkel, köztük szellemi visszamaradottsággal, beszédzavarral, görcsökkel és viselkedésbeli zavarokkal jár) gyermekeknél értek el.

Nándori Erika gyógypedagógus korábbi eseteken keresztül ismertette a kutyaterápiával elérhető eredményeket

Akinek volt már kutyája, annak nem kell elmondani, mennyire meg tudja változtatni az ember életét egy efféle hűséges barát. Ha csak arra gondolunk, hogy a sétáltatás közben milyen ismeretségek kötődnek, milyen könnyen megnyílnak egymás felé a kutyatulajdonos gazdák, akkor már sejthető, hogy mekkora segítség lehet egy türelmes, barátságos kutya a fejlődési nehézségekkel küzdő gyermek számára. Azoknak a gyermekeknek a harmonikus fejlődéséhez segíthet a kutyaterápia, akik lassabban, később érik el a fejlődés mérföldköveit.

Nándori Erika bemutatta az óvónőknek, hogy a kutya annyira erősen motiválja a gyerekeket, hogy olyanokat is hajlandók megtenni, amiket a pedagógusnak, szülőnek nem tennének meg. Csökken náluk az autistákra jellemző visszahúzódó viselkedésforma, elkezdenek kommunikálni a környezetükkel, a kutya áthidalja a kommunikációs szakadékot, megtanulják a szociális kontaktus felvételének rutinját, fejlődik azizomerejük, az állóképességük, megnyílik a világ számukra. Még logopédia órát is tartanak kutyával! A súlyos magatartászavaros gyerekek együttműködővé válnak, irányítják a kisebbeket, türelmesek velük négylábú barátainknak köszönhetően.

Akadtak vidámabb pillanatok is, mikor az óvónők jelmezbe öltöztették a terápiás kutyákat, mint Merlint is, aki lakonikus nyugalommal tűrte a tortúrát Fotó: Ady Géza

Nándori Erika a bemutatót a Csiga-Biga Mozgás- és Képességfejlesztő Alapítvány szigorú vizsgán átesett kutyáival (Fruzsi, Merlin, Lucy) tartotta, akik végtelen türelmükről tettek tanúbizonyságot. Az előadás második felében az óvónők is kipróbálhatták azokat a gyakorlatokat, amelyeket a gyerekekkel végeznek a terápia során.

Kiválasztották, hogy melyik kutyára melyik "ruha" illik, elrejtett képet kerestettek velük, körjátékot játszottak kutyaugatás végszóra, bekötött szemmel keresték hangja alapján a kutyát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!